Poliţia din Bolivia a descoperit mai multe arme într-un vehicul al ambasadei americane

Poliţia boliviană a descoperit marţi mai multe arme în timpul unui control operat asupra unui vehicul al ambasadei Statelor Unite în Amazonia (nord-estul Boliviei), a anunţat ministrul bolivian de Interne, Carlos Romero, vorbind despre o problemă "de securitate naţională".

241 afișări
Imaginea articolului Poliţia din Bolivia a descoperit mai multe arme într-un vehicul al ambasadei americane

Poliţia din Bolivia a descoperit mai multe arme într-un vehicul al ambasadei americane (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax foto)

"Trei puşti de vânătoare marca Remington, de calibru 12, un revolver Smith şi Wesson de calibru 38 şi 2.350 de cartuşe de calibru 38 au fost găsite" marţi dimineaţă în oraşul Trinidad, capitala regiunii Beni, "în interiorul unei camionete a ambasadei" americane, a declarat ministrul pentru presă.

Vehiculul a fost controlat de către poliţie care a fost alertată de serviciile de informaţii, a precizat acesta.

"Vorbim de o acţiune ce pune în pericol securitatea statului Bolivia, o acţiune ce pune la îndoială respectarea instituţiilor şi a legilor statului bolivian", a insistat Romero.

Ministrul care nu a făcut alte precizări cu privire la această operaţiune, a anunţat că a sesizat Ministerul public pentru "a ancheta riguros, în manieră urgentă şi prioritară, această problemă de securitate naţională".

Ambasada Statelor Unite din La Paz a declarat într-un comunicat: "Ambasada Statelor Unite furnizează o cantitate limitată de arme şi muniţie poliţiei boliviene pentru protecţia instalaţilor noastre diplomatice, aşa cum facem în mai multe state".

Reprezentanţa diplomatică a explicat că prezenţa armelor în această camionetă se datora transferului acestora către oraşul Santa Cruz (centru) după închiderea biroului ambasadei de la Trinidad, capitala regiunii Beni..

Conform ambasadei, poliţia boliviană fusese informată oficial luni.

Bolivia preşedintelui socialist Evo Morales, aliat apropiat al preşedintelui Venezuelei Hugo Chavez, şi Statele Unite a avut relaţii tensionate în ultimii şase ani, mai ales în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, având ca apogeu expulzarea în 2008 a ambasadorilor şi a agenţiei americane de luptă anti-drog DEA din La Paz.

O ameliorare lentă a relaţiilor a avut loc în ultimii doi ani în urma unei serii de întâlniri bilaterale şi a unui acord de cooperare Bolivia-Statele Unite-Brazilia din 2011 pentru a lupta împotriva culturilor ilegale de coca. Acest acord important prevede mai ales un ajutor tehnologic din partea sateliţilor americani.

La sfârşitul lui februarie, La Paz şi Washington au anunţat o revenire viitoare a ambasadorilor în cele două capitale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici