Poliţia din Dubai cere arestarea lui Benjamin Netanyahu în cazul asasinării unui lider Hamas

Comandantul poliţiei din Dubai a anunţat că a prezentat procurorului emiratului o cerere în vederea arestării premierului israelian, Benjamin Netanyahu, afirmând că are certitudinea că Mossad-ul l-a asasinat pe un lider al Hamas, Mahmoud al-Mabhouh.

79 afișări
Imaginea articolului Poliţia din Dubai cere arestarea lui Benjamin Netanyahu în cazul asasinării unui lider Hamas

Poliţia din Dubai cere arestarea lui Benjamin Netanyahu în cazul asasinării unui lider Hamas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Generalul Dhahi Khalfan a precizat că decizia finală de a cere mandat de arestare internaţional împotriva lui Netanyahu revine autorităţilor politice ale emiratului.

"În prezent, sunt perfect sigur că Mossad-ul este (cel responsabil pentru această crimă - n.r)", a declarat Khalfan. "I-am prezentat procurorului general o cerere pentru arestarea lui Netanyahu şi a şefului Mossad-ului (Meir Dagan)".

El a declarat totodată că ştie perfect că şeful Guvernului israelian "nu va fi niciodată arestat", dar trebuie "urmărit şi cel care a ordonat crima, şi criminalul".

Mahmoud al-Mabhouh, considerat de Israel principalul pion în contrabanda cu arme cu destinaţia Fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă Hamas, a fost găsit mort în camera unui hotel din Dubai, la 20 ianuarie.

Oficialii israelieni afirmă că nimic nu dovedeşte implicarea Mossad-ului, serviciul secret, deşi presa israeliană sugerează că acesta ar fi autorul crimei.

Generalul Khalfn a declarat săptămâna trecută pentru cotidianul The National din Abu Dhabi că "un mandat de arestare" va fi emis împotriva lui Netanyahu dacă se va confirma implicarea Mossad-ului. "Benjamin Netanyahu va fi primul cercetat de justiţie deoarece el este cel care a semnat decizia de asasinare a lui Mabhouh", a adăugat acesta.

Poliţia din Dubai a publicat o listă cu 26 de suspecţi cu paşapoarte false (12 britanice, şase irlandeze, patru franceze, trei australiene şi unul german) împreună cu fotografiile acestora, precizând că acestea sunt autentice şi că suspecţii le-au utilizat fraudulos prin furt de identitate.

Generalul Khalfan, care a evocat un al 27-lea suspect european neidentificat, a adăugat marţi că paşapoartele occidentale vor fi atent verificate.

"Respectăm toate persoanele şi toate religiile, indiferent că este vorba despre musulmani, evrei, creştini sau alţii", a declarat acesta, referitor la zvonurile conform cărora serviciile pentru Imigrări vor interzice "tuturor evreilor" intrarea în Dubai.

În opinia lui, serviciile de imigraţie vor fi deosebit de vigilente "după utilizarea de către Israel a paşapoartelor unor state occidentale" deşi nu există mijloace certe pentru a verifica dacă occidentalii care intră în emirat au sau nu o a doua cetăţenie, israeliană.

"Ofiţerii din cadrul serviciilor pentru imigraţie vor verifica de două ori dacă au cea mai mică suspiciune legată de document sau fotografie", a insistat acesta.

Emiratele Arabe Unite nu au relaţii diplomatice cu Israelul şi interzic intrarea cetăţenilor israelieni în ţară.

Generalul Khalfan a adăugat că doi membri ai comando-ului au "ajuns în Statele Unite după asasinat, după ce au trecut printr-un stat european", deşi anterior declaraseră că "toţi suspecţii" se află în Israel.

Potrivit presei, este vorba despre Roy Allan Cannon, deţinător al unui paşaport britanic, şi Evan Dennings, deţinător al unui paşaport irlandez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici