Poliţia mobilizează forţe suplimentare în Ierusalim, după o noapte de violenţe

Poliţia israeliană a mobilizat vineri dimineaţă efective suplimentare în Ierusalimul de vest, preconizând noi manifestaţii ale evreilor ultraortodocşi, după o noapte de violenţe.

18 afișări
Imaginea articolului Poliţia mobilizează forţe suplimentare în Ierusalim, după o noapte de violenţe

Poliţia mobilizează forţe suplimentare în Ierusalim, după o noapte de violenţe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sute de poliţişti, dintre care gărzi de frontieră, au fost mobilizaţi la Ierusalim pentru a face faţă unor noi violenţe ale ultraortodocşilor", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld.

El a precizat că 18 poliţişti au fost răniţi în timpul nopţii de joi spre vineri, după ce au fost loviţi de pietre, şi că 34 de manifestanţi au fost arestaţi, în timpul unor confruntări de o rară violenţă, care s-au prelungit până în zorii zilei de vineri.

Poliţiştii au folosit tunuri cu apă şi cai pentru a-i dispersa. Nici un incident nu a fost semnalat în cursul dimineţii.

Mii de ultraortodocşi veniţi din cartierul Mea Shearim au încercat să închidă circulaţia pe o axă rutieră principală, pentru a protesta faţă de arestarea unei femei din rândul acestora, acuzată că şi-ar fi maltratat copilul.

În urma acestor incidente de o gravitate fără precedent în ultimii ani, preşedintele Parlamentului, Reuven Rivlin, a anunţat că va fi organizată o sesiune specială în Cameră, săptămâna viitoare.

Primarul Ierusalimului, Nir Barkat, a anunţat marţi o "suspendare a serviciilor municipale", în special cel rutier, furnizate cartierelor ultraortodoxe, în urma unor agresiuni împotriva angajaţilor.

Manifestanţii protestează faţă de arestarea "injustă", în opinia lor, a unei mame dintr-o familie evreiască ultraortodoxă, suspectată că şi-ar fi înfometat în mod deliberat copilul de trei ani.

Ei se declară victime ale unei campanii de calomniere care reconstruieşte "acuzaţii de crimă rituală" aduse împotriva evreilor din Evul Mediu.

Copilul care cântăreşte şapte kilograme a fost spitalizat. Mama, suferind în aparenţă de tulburări mintale, a fost plasată în detenţie provizorie până vineri.

Ministerul public a cerut vineri, în faţa unui tribunal, prelungirea detenţiei sale provizorii, dar a declarat că va accepta un consemn la domiciliu, dacă ea este de acord cu o examinare psihiatrică.

Manifestanţii, care aparţin în special grupării sectare ultraortodoxe Toldot Aaron, opusă statului evreu în numele tradiţiei religioase, denunţă, de mai multe săptămâni, decizia primarului laic din Ierusalim, Barkat, de a deschise în timpul sabatului o parcare situată în apropiere de Oraşul Sfânt, frecventată de numeroşi vizitatori şi turişti.

Ultraortodocşii consideră că această decizie profanează sabatul, ziua sfântă de odihnă a evreilor, încurajând circulaţia vehiculelor şi funcţionarea magazinelor.

Tradiţia conservatoare mozaică (Halakha) interzice, în această zi, munca de orice fel, folosirea banilor sau orice consum de energie şi, prin urmare, circulaţia vehiculelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici