Poliţia ucraineană a înlăturat baricadele din Piaţa Independenţei din Kiev. Reacţia Opoziţiei

Forţele de ordine ucrainene au trecut miercuri de baricadele plasate de manifestanţii proeuropeni care ocupă piaţa Independenţei din Kiev şi avansează progresiv asupra locului, Opoziţia anticipând că acest gest va aduce milioane de protestatari în capitala Ucrainei. Peste 10.000 de persoane au venit, miercuri dimineaţă, în Piaţa Independenţei.

1255 afișări
Imaginea articolului Poliţia ucraineană a înlăturat baricadele din Piaţa Independenţei din Kiev. Reacţia Opoziţiei

Poliţia ucraineană a început să disperseze manifestanţii din Piaţa Independenţei din Kiev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE: Peste 10.000 de manifestanţi în centrul Kievului

Peste 10.000 de persoane au venit miercuri dimineaţă în Piaţa Independenţei din Kiev, în pofida asaltului poliţiei ucrainene, care a demolat, cu câteva ore înainte, baricadele opoziţiei proeuropene.

Mii de persoane s-au alăturat manifestanţilor din piaţa centrală din Kiev, aflată în centrul mobilizărilor proeuropene de aproape trei săptămâni, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului, în timp ce postul de televiziune 5 Kanal avansa cifra de 15.000 de manifestanţi în jurul orei 04.15 GMT (06.15 ora României).

Reuniţi cu sutele la marginile zonei, poliţiştii au început să îi disperseze pe manifestanţi cu ajutorul scuturilor cu puţin înainte de ora 02:00, au constatat jurnaliştii AFP aflaţi la faţa locului.

Bazându-se pe o decizie a justiţiei şi cerând manifestanţilor să rămână calmi, aceştia au trecut de baricadele plasate la mai multe intrări în piaţă, aflată în centrul mişcării de contestare stârnite de refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna la sfârşitul lui noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Aceştia au demontat de asemenea mai multe corturi montate în piaţă.

"Poliţia acţionează în cooperare cu serviciile comunitare pentru a debarasa baricadele care blochează trecerea", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei capitalei ucrainene pentru AFP.

Televiziunea arăta tractoare şi angajaţi în veste portocalii care demontau baricadele formate de manifestanţii strânşi în piaţă.

Cele câteva sute de manifestanţi au început să cânte imnul ucrainean iar reprezentanţii opoziţiei au pornit rugăciuni de pe scena montată în piaţă.

Operaţiunea intervine după ce preşedintele ucrainean a primit-o timp de trei ore marţi pe lidera diplomaţiei UE, Catherine Ashton.

În noaptea de luni spre marţi, forţele de ordine au dispersat manifestanţii care păzeau baricadele din cartierul guvernamental vecin ce perturbau trecerea către sediul guvernului şi preşedinţiei.

Opoziţia anticipează sosirea a "milioane" de manifestanţi la Kiev după asaltul poliţiei

Unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, Arseni Iaţeniuk, a anticipat, miercuri, o manifestaţie ce va reuni "milioane" de protestatari în Piaţa Independenţei din Kiev, după asaltul poliţiei asupra acestei locaţii simbolice pentru mobilizarea proeuropeană.

"Nu vom ierta. Mâine vor fi aici milioane de persoane iar regimul va cădea", a afirmat de pe scena amplasată în piaţă acest responsabil al partidului opozantei arestate Iulia Timoşenko.

El a apreciat că preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a "scuipat în faţa Americii şi a 28 de state ale UE".

Numeroşi manifestanţi s-au adunat după lansarea asaltului, întărind rândurile celor câtorva mii de persoane deja prezente în piaţă.

Celălalt lider al opoziţiei, boxeurul Vitali Kliciko, a făcut de asemenea apel la mobilizare.

"Locuitori ai Kievului, treziţi-vă, veniţi!", a afirmat el.

"Doar împreună putem lupta pentru dreptul de a trăi într-o ţară liberă", a adăugat el, cerând demisia preşedintelui.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici