Politica Rusiei, un obstacol în calea democraţiei în spaţiul fost-sovietic

Politica externă a Rusiei constituie un obstacol în calea dezvoltării democratice în spaţiul fost sovietic, arată un raport al Institutului moldovean pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS), citat de site-ul postului Europa Liberă.

41 afișări
Imaginea articolului Politica Rusiei, un obstacol în calea democraţiei în spaţiul fost-sovietic

Politica Rusiei, un obstacol în calea democraţiei în spaţiul fost-sovietic

Potrivit studiului IDIS, "R. Moldova se situează la frontiera de ciocnire a două valuri de tranziţie, unul din Occident - democratic, iar altul din Est - autoritarist".

"După cum relevă studiul, este mai uşor să controlezi un stat autoritarist, pentru că există un singur pol de putere. Este de ajuns să controlezi un singur pol de putere şi nu trei - cum ar fi Parlamentul, Curtea Constituţională şi Executivul, aşa cum se întâmplă într-un stat tradiţional democratic. Un stat autoritarist, unde toate trei ramurile puterii sunt controlate de o singură forţă, este mai uşor de controlat din exterior. De aici şi preferinţa de a lucra cu state autoritariste", afirmă analistul Dumitru Măzărari, într-un interviu acordat postului Europa Liberă.

Potrivit lui Măzărari, rezultatele studiului arată că "Republica Moldova nu are şanse să reziste presiunilor politicii externe ruse dacă nu va fi asistată de Occident".

"Este un actor foarte mic şi prea vulnerabil. Dacă Occidentul nu va investi mai multe resurse, nu va apela la strategii mai bine chibzuite, R.Moldova riscă să-şi consolideze sistemul autoritarist şi să ajungă tot mai mult sub controlul Rusiei", atrage atenţia expertul.

Întrebat dacă Rusia este singurul vinovat pentru degradarea situaţiei libertăţilor democratice în R.Moldova, Măzărari a răspuns: "Cred că ar fi puţin exagerat să spunem că Rusia e singura vinovată. Factorul Rusiei este unul suplimentar. Rusia nu are scopul principal de a opri dezvoltarea democratică, dar obstacolele în calea dezvoltării democratice sunt mai mult o reacţie adiţională la politicile Rusiei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici