Polonia amendează Gazprom cu 57 de milioane de dolari

UOKiK, autoritatea anti-monopol din Polonia, a anunţat luni că a amendat compania rusă Gazprom cu 57 de milioane de dolari pentru lipsa de cooperare în cadrul procedurilor privind proiectul conductei Nord Stream 2, informează Reuters.

1338 afișări
Imaginea articolului Polonia amendează Gazprom cu 57 de milioane de dolari

Polonia amendează Gazprom cu 57de milioane de dolari

Polonia consideră Nord Stream 2, care ar dubla capacitatea de export a gazului din Rusia prin Marea Baltică, ca o ameninţare la securitatea energetică a Europei, afirmând că va consolida poziţia de piaţă a Gazprom.

Proiectul Nord Stream 2 este condus de Gazprom, cu jumătate din finanţare oferită de Uniper din Germania, Wintershall, companie deţinută de BASF, compania anglo-olandeză Shell, OMV şi Engie.

UOKiK examinează proiectul de ani buni, iar în 2019 a amendat Engie cu 40 de milioane de euro pentru că nu a furnizat documente şi informaţii referitoare la caz.

"La începutul anului, am solicitat Gazprom să ne ofere contracte încheiate de filiala sa cu alte companii care finanţează construcţia Nord Stream 2 ... Compania nu a furnizat aceste informaţii", a declarat şeful UOKiK într-un comunicat. "În opinia mea, este un act intenţionat, al cărui obiectiv era să împiedice procedurile în curs".

Gazprom a refuzat să comenteze. Preşedintele rus Vladimir Putin şi Gazprom au anunţat că intenţionează să termine Nord Stream 2. Peste 90% din construcţie a fost finalizată.

Gigantul energetic rus furnizează cea mai mare parte a gazului consumat în Polonia. Compania poloneză de stat de gaze PGNiG s-a plâns de multe ori că plăteşte mai mult decât colegii europeni pentru gazul rusesc.

În iulie, Gazprom a plătit PGNiG 1,6 miliarde de dolari, pe care firma poloneză i-a câştigat într-o dispută privind preţurile, iar directorul executiv PGNiG a spus că relaţiile Poloniei cu Gazprom „au devenit normale”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
polonia,
gazprom,
amendă

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici