Polonia consideră inacceptabilă compararea lui Jaroslaw Kaczynski cu Vladimir Putin de către Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, candidat la preşedinţia Franţei, a făcut o comparaţie "inacceptabilă" a guvernului polonez cu regimurile Vladimir Putin în Rusia şi Viktor Orban în Ungaria, a anunţat marţi ministerul polonez de Externe, notează site-ul The Associated Press.

1611 afișări
Imaginea articolului Polonia consideră inacceptabilă compararea lui Jaroslaw Kaczynski cu Vladimir Putin de către Emmanuel Macron

Polonia consideră inacceptabilă compararea lui Jaroslaw Kaczynski cu Vladimir Putin de către Emmanuel Macron

"Sunt cunoscuţi prietenii şi aliaţii doamnei Le Pen. Este vorba despre regimurile lui Orban, Kaczynski şi Putin. Acestea nu sunt democraţii deschise şi libere. În fiecare zi, libertăţile şi legile sunt încălcate acolo, împreună cu principiile noastre", a spus Macron.

Macron a făcut aceste afirmaţii luni în cadrul unui miting în Paris, parte a campaniei electorale pentru preşedinţia Franţei. Pe 7 mai, Emmanuel Macron (organizaţia civică În Mişcare!, social-liberală) şi Marine Le Pen (partidul Frontul Naţional, extremă-dreapta) se vor înfrunta în turul doi al alegerilor.

Jaroslaw Kaczynski este preşedintele partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare. Kaczynski, în vârstă de 67 de ani, a fost premierul Poloniei în perioada iunie 2006 – noiembrie 2007 şi este considerat unul dintre cei mai influenţi politicieni polonezi.

În replică, ministerul polonez de Externe a precizat că "a luat cunoştinţă cu regret" de afirmaţiile lui Macron, iar candidatul la preşedinţia Franţei a folosit "comparaţii inacceptabile care duc la inducerea în eroare a opiniei publice".

"Indicarea spre o presupusă alianţă între Le Pen şi liderul partidului Lege şi Justiţie este o manipulare. Iar includerea lui Jaroslaw Kaczynski în rândurile 'prietenilor lui Le Pen care încalcă numeroase libertăţi' este deplasată şi inadecvată. Dorim să reamintim că oricine cunoaşte istoria şi situaţia internă a Poloniei nu are niciun drept să-i acuze pe polonezi de afinitate faţă de Rusia imperială", se arată în comunicatul diplomaţiei poloneze.

Săptămâna trecută, Emmanuel Macron a anunţat că, dacă va deveni preşedintele Franţei, va cere Uniunii Europene să impună sancţiuni asupra Poloniei, susţinând că naţiunea central-europeană nu respectă valorile fundamentale ale UE. Oficialii guvernului polonez au criticat aceste comentarii.

Remarcile lui Macron ar putea - daca acesta va câştiga alegerile prezidenţiale, după cum prevăd sondajele - tensiona suplimentar relaţiile dintre Franţa şi Polonia, cea mai mare ţară membră a Blocului comunitar din Europa Centrală. Legăturile bilaterale sunt afectate încă de anul trecut, din cauza anulării bruşte de către Polonia a unui plan pentru cumpărarea unor elicopterele militare de la Airbus, o afacere evaluată la 3,5 miliarde de dolari.

Atât Polonia, cât şi Ungaria, au fost puternic criticate de către Uniunea Europeană şi organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului privind consolidarea puterii într-un mod care a erodat independenţa instanţelor, a mass-media şi a altor instituţii publice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici