Poluarea cu ozon, la cel mai scăzut din ultimul deceniu, în 2007

Poluarea cu ozon a atins în 2007 cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani datorită vremii reci şi umede, potrivit unui studiu al Agenţiei Europene pentru Mediu (AEE) prezentat marţi.

138 afișări
Imaginea articolului Poluarea cu ozon, la cel mai scăzut din ultimul deceniu, în 2007

Poluarea cu ozon, la cel mai scăzut din ultimul deceniu, în 2007 (Imagine: Mediafax Foto)

"Numărul de depăşiri ale pragului de informare (peste 180 micrograme pe metru cub) a fost cel mai mic din ultimul deceniu", se arată în raportul agenţiei cu sediul la Copenhaga.

AEE activează în baza unei directive din 2002, care stabileşte condiţiile de alertare a publicului asupra poluării cu ozon, care provoacă probleme respiratorii şi distruge recoltele.

Pragul de alertă (240 micrograme pe metru cub) a fost atins de 96 de ori în 12 state ale Uniunii Europene, în special în sudul Europei. Cele mai ridicate concentraţii au fost înregistrate în Sicilia (479 micrograme pe metru cub) şi în România (363 micrograme pe metru cub).

Cotele cele mai ridicate au fost înregistrate la jumătatea lunii iulie, între 14 şi 21 iulie. Ozonul este un poluant secundar produs prin reacţii chimice, sub efectul radiaţiilor solare, între poluanţi primari - oxidul de azot sau compuşi organici volatili (COV) - rezultaţi din traficul rutier şi anumite activităţi industriale.

Acest tip de poluare se observă îndeosebi pe timpul verii, la periferia oraşelor sau în satele aflate în apropierea aglomeraţiilor urbane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici