Populaţia înfometată jefuieşte magazinele distruse de cutremurul din Haiti - GALERIE FOTO

Magazinele, administraţiile publice şi casele private din Port-au-Prince au devenit prada hoţilor după cutremurul de marţi care a devastat Haiti, poliţia primind ordinul de a nu trage în populaţie.

144 afișări
Imaginea articolului Populaţia înfometată jefuieşte magazinele distruse de cutremurul din Haiti - GALERIE FOTO

Populaţia înfometată jefuieşte magazinele distruse de cutremurul din Haiti

Poliţiştii trag în aer focuri de avertisment pentru a dispersa un grup de haitieni care încearcă să fure din magazinele din Port-au-Prince dar fără efect, deoarece câteva minute mai târziu, sinistraţii, pe care disperarea i-a transformat în hoţi, se întorc.

După ce cutremurul de marţi a distrus o mare parte din capitala haitiană, magazinele, administraţiile publice şi casele au devenit o pradă pentru populaţia înfometată. Poliţia, singurul semn vizibil că statul haitian nu a fost decapitat integral, a primit ordinul de a nu trage în populaţie.

Ignorând însă teama, haitienii iau cu asalt clădirile distruse pentru a căuta apă, hrană sau bunuri care pot fi revândute pe piaţa neagră. Ei nu ţin cont de riscul unei replici puternice, care i-ar putea îngropa de vii sub dărâmăturile clădirilor deja avariate.

"Fură orice. Fie că le este de folos sau nu. Este o nebunie. Am primit ordinul doar de a-i dispersa. Nu putem trage asupra lor. Munca noastră nu serveşte la nimic. Nu suntem protejaţi şi ne este teamă", mărturiseşte Louis Jean Eficien, ofiţer în poliţia haitiană, în timp ce confiscă un extinctor de la un grup".

Politiştii haitieni nu au voie să tragă în populaţie

"Mulţi oameni sunt înarmaţi şi străzile sunt pline de delincvenţi, deoarece toţi prizonierii au evadat. Nu departe de aici, au tras asupra echipelor braziliene", afirmă un alt poliţist.

Haosul este total în centrul comercial al capitalei Port-au-Prince. Angajaţii umanitari străini nu pot lucra decât sub protecţia Căştilor Albastre ale ONU.

Angajaţii umanitari lucrează sub protecţia Căştilor Albastre

"Suntem primii care ne aventurăm în această zonă. Situaţia este foarte delicată, de aceea am venit însoţiţi de propriile servicii de protecţie", povesteşte un oficial din cadrul contingentului umanitar din Costa Rica.

Sâmbătă, în diverse locuri din oraş, mai multe persoane au început să ardă cadavre pe străzi. Palatul Justuţiei era în flăcări.

Cadavre în flăcări pe străzile din Port au Prince

Mii de sinistraţi continuau să ia calea exodului, obosiţi să mai doarmă sub cerul liber, extenuaţi de foame şi sete.

Mii de sinistraţi din Port au Prince iau calea exodului

"Lăsaţi morţii să putrezească şi ocupaţi-vă de cei vii. Daţi-ne să mâncăm", strigă o femeie la trecerea unui camion spaniol.

Focurile de armă se aud în oraş din ce în ce mai des. Un grup fuge cu braţele încărcate.

Hoţi în Port au Prince

"Mi-am pierdut 70 la sută din magazin. Mi-au furat tot", povesteşte Maxam Alcide, proprietarul unui magazin cu produse cosmetice, care încearcă să îşi pună la adăpost, într-un camion, puţinul care i-a rămas.

La rândul său, Jeanina Saint Georges, care are o băcănie, îşi pune mâinile în cap în semn de îngrijorare, văzând starea în care se află magazinul său.

"Nu voi şti niciodată cât am pierdut. Dar suntem în viaţă, iar în aceste circumstanţe problemele de acest tip par lipsite de importanţă", afirmă ea.

"Dar este adevărat, nu mai există nicio autoritate şi suntem singuri în faţa infractorilor", adaugă ea.

Magazinele nu sunt însă singurele ţinte.

Hoţii "cred că ne-am abandonat casa şi au intrat să ne fure. I-am primit cu arme", declară Deslandes, postat în faţa casei sale parţial distruse de seism şi în care el şi familia lui continuă să trăiască.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici