Poroşenko afirmă la Chişinău că face totul pentru a împiedica scenariul transnistrean în Ucraina

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a spus joi, la Chişinău, preşedintelui Paramentului moldovean Igor Corman că face "totul pentru a împiedica scenariul transnistrean în Ucraina", potrivit serviciului de presă al preşedinţiei ucrainene, citat de agenţia Interfax Ucraina în pagina electronică.

295 afișări
Imaginea articolului Poroşenko afirmă la Chişinău că face totul pentru a împiedica scenariul transnistrean în Ucraina

Petro Poroşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poroşenko i-a spus lui Corman că "este foarte conştient de circumstanţele conflictului transnistrean" şi "face totul pentru a împiedica un astfel de scenariu în Ucraina", citat de preşedinţie într-un comunicat.

Cei doi au discutat despre situaţia din estul Ucrainei, o zonă în care separatişti proruşi deţin controlul asupra unei părţi a regiunilor Doneţk şi Lugansk, dar şi despre cooperarea dintre cele două foste republici sovietice şi alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Republica Moldova.

"Ei au acordat o atenţie specială soluţionării situaţiei din estul Ucrainei", se arată în comunicat. Corman a subliniat că Chişinăul susţine "ferm" suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, îndemnând la "soluţionarea paşnică a situaţiei din estul" ţării, iar Poroşenko a insistat asupra rolului important al cooperării interparlamentare în vederea consolidării relaţiilor ucraineano-moldovene şi a sugerat iniţierea unor contacte la nivelul grupurilor de preietenie din cadrul celor două legislative.

Implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (UE), mai ales în ceea ce priveşte armonizarea cadrelor legislative ale celor două ţări cu cerinţele UE, a fost alt subiect abordat în cursul reuniunii, potrivit aceleiaşi surse.

Preşedintele ucrainean şi-a exprimat totodată încrederea în succesul alegerilor parlamentare care au loc peste zece zile, declarându-se "sigur că vor confirma opţiunea europeană a poporului moldovean". El a amintit că 80% dintre ucraineni au susţinut forţele politice proeuropene în alegerile de la 26 octombrie.

"Rezultatul în acele alegeri nu este doar victoria voastră. Este şi a noastră, pentru că prioritatea Ucrainei şi (Republicii) Moldova este aceeaşi, şi anume integrarea europeană", i-a spus Corman, îndemnându-i pe moldoveni să fie la de hotărâţi ca ucrainenii.

Pe de altă parte, Poroşenko a reiterat, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi în capitala moldoveană, necesitatea respectării Acordurilor de la Minsk cu privire la soluţionarea conflictului armat din Donbas şi necesitatea continuării politicii de sancţionare a Rusiei.

El a subliniat că ţara nu se confruntă cu un conflict intern, răspunzând unor jurnalişti care l-au întrebat care sunt perspectivele soluţionării conflictului armat din estul ţării.

"Ne confruntăm cu o agresiune externă din partea Rusiei", a declarat Poroşenko. E a subliniat că "trupele ruseşti au invadat teritoriul ucrainean" şi şi-a exprimat "recunoştinţa faţă de comunitatea internaţională şi ţările care ne ajută să rezistăm acestei agresiuni".

Preşedintele Ucrainei a mai declarat că, în opinia sa, există mai multe căi şi "formate" de stabilizare a situaţiei din estul ţării.

"Acordurile de la Minsk pot servi ca una dintre fundaţii. În acest sens este necesară respectarea strictă a acordurilor, prin oprirea luptelor, închiderea frontierei, eliberarea prizonierilor, încetarea furnizării de armament către terorişti, începerea negocierilor politice şi organizarea unor alegeri libere în regiunile Doneţk şi Lugansk", a declarat Poroşenko, reluând puncte din planul de pace.

"Sunt optimist şi cred că vom putea să ajungem la un compromis, să începem negocieri politice şi să soluţionăm această problemă", a continuat el. "În acelaşi timp, este necesar să fie continuată politica de sancţionare, nu cu scopul de a pedepsi pe cineva, ci de a asigura că fiecare dintre părţi îşi îndeplineşte obligaţiile", a îndemnat şeful statului ucrainean la Chişinău.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici