PRĂBUŞIREA MH17: Anchetatori civili urmează să analizeze o reconstituire a avionului din fragmentele aduse din Ucraina

Anchetatori civili ai incidentului în urma căruia zborul MH17 a fost doborât anul trecut în Ucraina urmează să se întâlnească, săptămâna aceasta, cu reprezentanţi ai Biroului olandez pentru Securitate în Olanda şi să analizeze o reconstituire a avionului.

230 afișări
Imaginea articolului PRĂBUŞIREA MH17: Anchetatori civili urmează să analizeze o reconstituire a avionului din fragmentele aduse din Ucraina

PRĂBUŞIREA MH17: Anchetatori civili urmează să analizeze o reconstituire a avionului din fragmentele aduse din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste fragmente folosite la reconstituirea aeronavei Malaysia Airlines, care efectua în iulie 2014 zborul 17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur, au fost luate din estul Ucrainei, unde a fost doborât avionul, şi aduse la o bază aeriană din Olanda.

Biroul olandez, care conduce ancheta civilă cu privire la cauzele prăbuşirii zborului MH17, urmează să prezinte un raport final în octombrie, dar nu va stabili vreo vină.

Separat, procurori din ţările cu cele mai multe victime - Olanda, Malaysia, Belgia, Australia şi Ucraina - anchetează incidentul, dar nu este clar unde, când sau cum vor fi anchetaţi eventuali suspecţi, în cazul în care ar fi identificaţi suspecţi. Rusia a opus, luna trecută, un vot de veto unui proiect de rezoluţie iniţiat de Olanda în vederea creării unui tribunal ONU în acest sens.

Unele dintre fragmentele recuperate de la locul unde s-a prăbuşit zborul MH17 ar putea să fie fragmente ale unei rachete provenind de la un sistem fabricat de ruşi, au anunţat marţi procurorii olandezi, care conduc această anchetă.

Avionul Malaysia Airlines s-a prăbuşit într-o zonă aflată sub controlul rebelilor proruşi, iar toate cele 298 de persoane de la bord, majoritatea cetăţeni olandezi, au murit.

"Echipa comună de anchetă (JIT) analizează mai multe părţi care ar putea proveni de la un sistem de rachete sol-aer de tip Buk", au anunţat procurorii într-un comunicat.

"Aceste părţi prezintă un interes deosebit în ancheta penală, întrucât pot să furnizeze mai multe informaţii despre cine a fost implicat în doborârea MH17", subliniază procurorii olandezi.

Experţi şi guverne occidentale au acuzat rebelii proruşi de doborârea avionului de pasageri, însă Moscova susţine că aeronava a fost doborâtă cu o rachetă lansată de la bordul unui avion de vânătoare ucrainean.

Procurorii au anunţat marţi că vor recurge la ajutorul unor experţi în armament şi criminalişti pentru a stabili originea fragmentelor respective.

"Ancheta criminalistică continuă şi nu putem specula în legătură cu rezultatul ei final", a declarat Wim de Bruin, un purtător de cuvânt al parchetului olandez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici