Premieră în Grecia. Katerina Sakellaropoulou, aleasă prima femeie preşedinte din istoria ţării

Katerina Sakellaropoulou a devenit miercuri prima femeie preşedinte a Greciei, după ce a fost aleasă de Parlamentul grec în această funcţie, relatează Reuters.

3021 afișări
Imaginea articolului Premieră în Grecia. Katerina Sakellaropoulou, aleasă prima femeie preşedinte din istoria ţării

Sursa FOTO: Profimedia Images

Katerina Sakellaropoulou, în vârstă de 64 de ani, judecător al Înaltei Curţi şi fost preşedinte al Consiliului de Stat, a fost aleasă drept noul preşedinte al Greciei în urma unui vot istoric, relatează CNN.

Prima femeie preşedinte din istoria Greciei a fost susţinută de 261 de parlamentari dintr-un total de 300 de membri ai Legislativului din Grecia, cu mult peste necesarul de 200 de voturi necesare prin Constituţie. 

Nu este prima dată când Katerina Sakellaropoulou ocupă o funcţie destinată în general bărbaţilor. Ea a fost, de asemenea, prima femeie aleasă drept preşedinte al Consilului de Stat, principala instanţă administrativă a ţării, funcţie deţinută timp de 15 luni.

Aceasta îl va succeda pe Prokopis Pavlopoulos, al cărui mandat pe cinci ani va expira în luna martie.

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis a afirmat că rezultatul alegerilor reprezintă „o fereastră către viitor". 

Grecia se recuperează după o lungă perioadă de criză financiară şi tulburări politice şi se află în urma altor ţări din Uniunea Europeană în privinţa numărului de femei aflate în funcţii politice de conducere. Ţara a înregistrat un procentaj sub media Europei la egalitatea de gen, în 2017. 

Conform unui sondaj din 2019, aproximativ 62% dintre respondenţi au reacţionat pozitiv, faţă de propunerea Katerinei Sakellaropoulou, drept candidat la preşedinţie, din partea opoziţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici