UPDATE: Armenia semnează un acord pentru a pune capăt războiului cu Azerbaidjanul. Armenii nemulţumiţi au pătruns în clădirea guvernului

  • Primul ministru al Armeniei a semnat un acord cu liderii Azerbaidjanului şi Rusiei
  • Nikol Pashinyan a declarat că a fost cu adevărat dureros pentru el să facă acest pas
  • Tratatul a fost confirmat de Vladimir Putin şi preşedintele Azerbaidjanului
4419 afișări
Imaginea articolului UPDATE: Armenia semnează un acord pentru a pune capăt războiului cu Azerbaidjanul. Armenii nemulţumiţi au pătruns în clădirea guvernului

UPDATE: Armenia semnează un acord pentru a pune capăt războiului cu Azerbaidjanul. Armenii nemulţumiţi au pătruns în clădirea guvernului

UPDATE 02.35: La câteva minute după semnarea acordului de pace dintre Armenia şi Azerbaidjan, Rusia a început să desfăşoare forţe de menţinere a păcii în regiunea contestată Nagorno-Karabakh. Avioanele şi convoaiele de vehicule sunt deja pe drum.

Mai multe avioane de transport Il-67 au decolat din Ulyanovsk, transportând primul lot de trupe de menţinere a păcii, a confirmat ministerul rus al Apărării în jurul orei 2:30, ora Moscovei.

O filmare lansat de Ministerul Apărării din Rusia arată un convoi format din camioane, transportoare blindate de personal şi alte vehicule de sprijin care se îndreaptă spre regiune.

UPDATE 02.15: Vladimir Putin a declarat luni noapte că războiul dintre Azerbaidjan şi Armenia s-a încheiat, Baku şi Erevan au încheiat o înţelegere care va crea condiţiile pentru încetarea crizei dintre cele două popoare. Rusia va trimite 2.000 de trupe pentru menţinerea păcii pe coridorul Lachin dintre cele două zone, potrivit canalului finanţat de Kremlin, Russia Today.

 

Trupele vor controla zona, după ce soldaţii armeni se vor retrage şi vor rămâne în regiune timp de 5 ani, potrivit acordului care prevede şi o prelungire. Nici soldaţii azeri, nici cei armeni nu mai pot înainta dincolo de poziţiile lor actuale.

 

Acordul mai prevede şi construirea unui drum în zona Lachin în următorii 3 ani pentru a lega Armenia de Stepanakert, capitala Nagorno-Karabakh. În paralel un alt drum va fi construit prin Armenia pentru a lega Azerbaidjan de enclava Nakhichevan. Până atunci trupele ruseşti vor supraveghea traficul prin Armenia către Nakhichevan.

UPDATE 01.50: Imediat după anunţul făcut de premierul armean, o mulţime de oameni a ieşit pe străzile din Erevan. Nemulţumiţi de decizia executivului, oamenii au pătruns în clădirea Guvernului în căutarea premierului.

Potrivit informaţiilor distribuite pe reţelele de socializare, Nikol Pashinyan nu se afla în clădire în momentul în care oamenii au intrat în guvern.

De asemenea, alţi protestatari au ajuns la locuinţa premierului, dar nu l-au găsit nici aici.

Mii de oameni protestează în acest moment pe străzile din Erevan.

ŞTIREA INIŢIALĂ

După şase săptămâni de lupte grele între forţele armene şi azere, prim-ministru Armeniei, Nikol Pashinyan, a semnat un acord cu liderii Azerbaidjanului şi Rusiei pentru a pune capăt conflictului militar asupra regiunii Nagorno-Karabakh.

Tratatul semnat marţi noaptea vine după ce forţele Azerbaidjanului au avansat constant în enclavă, iar oficialii din Baku au declarat că au ocupat zeci de aşezări în Nagorno-Karabakh, la o zi după ce au proclamat victoria în bătălia pentru al doilea cel mai mare oraş din regiune.

„Am luat această decizie după o analiză profundă a situaţiei de luptă şi discuţii cu cei mai buni experţi din domeniu", a spus Pashinyan pe reţelele de socializare, citat de The Guardian.

„Aceasta nu este o victorie, dar nu există înfrângere până nu te consideri învins. Nu ne vom considera niciodată învinşi şi acest moment va deveni un nou început al unei ere a unităţii şi renaşterii noastre naţionale”, a continuat premierul, care a adăugat că decizia a fost „foarte dureroasă”.

El a spus că acordul va intra în vigoare de la ora locală 1 dimineaţa marţi.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a confirmat ulterior ştirea într-o întâlnire online cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. „Declaraţia trilaterală semnată va deveni un moment crucial în soluţionarea conflictului”, a spus Aliyev

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici