Premierul italian Enrico Letta va cere un vot de încredere Parlamentului

Preşedintele Consiliului italian de Miniştri Enrico Letta a anunţat duminică seara că va cere miercuri un vot de încredere Parlamentului, după decizia lui Silvio Berlusconi de a-i retrage din Guvern pe miniştrii care fac parte din partidul său.

87 afișări
Imaginea articolului Premierul italian Enrico Letta va cere un vot de încredere Parlamentului

Premierul italian Enrico Letta va cere un vot de încredere Parlamentului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am analizat o situaţie foarte complicată şi complexă şi am decis să ne prezentăm în faţa Parlamentului cât mai curând", a explicat Letta într-o emisiune televizată, după o întrevedere cu preşedintele italian Giorgio Napolitano.

"Nu am intenţia să guvernez cu orice preţ", a avertizat premierul italian. "Nu voi cere (un vot de) încredere pentru trei zile şi pentru a activa ca mai înainte, ci ca să merg mai departe şi să aplic un nou program. În caz contrar, voi suporta consecinţele", a adăugat el.

Berlusconi, care riscă să fie exclus din Senat, după condamnarea sa la închisoare pentru fraudă fiscală, a provocat o creştere a tensiunilor în ultimele zile. Mai mulţi parlamentari din cadrul partidului său, Poporul Libertăţii (PdL, centru-dreapta), au semnat săptămâna trecută o scrisoare de demisie, dar fără să o şi predea. Sâmbătă, la îndemnul lui Berlusconi, cei cinci miniştri din cadrul PdL şi-au anunţat deminia.

Aceste dezertări în lanţ reprezintă "o alegere care subminează unul dintre principiile democraţiei, conform căruia o minoritate nu poate dizolva un Parlament prin propria demisie". În această situaţie, "un şef de Guvern, aparent, nu poate face nimic, el trebuie să tragă concluzii", a explicat Letta.

"Eu nu pot să prevăd ce se va întâmpla", a adăugat premierul italian, care conduce un Guvern de coaliţie între stânga şi dreapta. "Sincer, am pierdut firul poziţiilor adoptate de PdL. Cel mai bine este să merg în Parlament şi să cer un vot de încredere", a declarat Letta, precizând că votul se va referi la "ce trebuie de făcut, începând cu legea bugetului, pentru ca în 2014 să fie obţinute rezultatele care, după părerea sa, pot fi atinse".

El a exclus organizarea unor alegeri anticipate fără reformarea prealabilă a legii electorale, care duce la un impas politic, privând Italia de o majoritate clară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici