Premierul kosovar Hashim Thaci, acuzat de implicare în trafic cu organe

Liderii albanezilor din Kosovo, printre care şi actualul premier Hashim Thaci, au fost implicaţi în trafic cu organe prelevate de la prizonierii sârbi, acuză Carla Del Ponte, fost procuror al Tribunalului Penal Internaţional (TPI), într-o carte publicată recent.

39 afișări
Imaginea articolului Premierul kosovar Hashim Thaci, acuzat de implicare în trafic cu organe

Premierul kosovar Hashim Thaci, acuzat de implicare în trafic cu organe (Imagine: Mediafax Foto)

Circa 300 de prizonieri sârbi şi alţi cetăţeni slavi, printre care şi femei, au fost transportaţi în cursul verii anului 1999 din Kosovo în Albania unde au fost încarceraţi într-un complex similar unei închisori şi unde chirurgii le-au prelevat organele, scrie jurista, devenită între timp ambasador al Elveţiei în Argentina, după ce a condus TPI timp de opt ani de zile.

"Aceste organe au fost ulterior trimise de pe aeroportul din Tirana spre clinici din străinătate pentru a fi implantate pacienţilor care plăteau", susţine ea în cartea "Vânătoarea, eu şi criminalii de război" ("La Caccia"), publicată luna această în Italia şi scrisă în colaborare cu Chuck Sudetic, reporter al cotidianului american The New York Times.

"Victimele private de un rinichi erau din nou închise într-o baracă până când erau ucise pentru alte organe", a adăugat aceasta.

"Liderii de rang mediu şi înalt din cadrul UCK erau la curent şi erau implicaţi în mod activ în contrabanda cu organe", denunţă Carla Del Ponte.

În vara anului 1999, cei doi principali lideri ai UCK, Armata de aliberare a Kosovo care lupta împotriva regimului preşedintelui sârb Slobodan Miloşevici, erau Agim Ceku, premier al Kosovo în perioada martie 2006-ianuarie 2008, şi Hashim Thaci, acutalul premier.

Del Ponte nu identifică cu precizie sursele, evocând doar misiunea ONU din Kosovo (MINUK) şi "jurnalişti de încredere".

În 2003, anchetatorii TPI s-au deplasat în locurile unde au fost comise aceste crime şi su descoperit "urme de sânge (...), o seringă, flacoane goale de medicamente utilizate în cursul intervenţiilor chirurgicale", a adăugat Del Ponte.

"Ca probe, sunt din nefericire insuficiente", conchide jurista, evocând în cursul unui întreg capitol al cărţii sale consacrate Kosovo "violenţele împotriva martorilor" dispuşi să depună mărturie despre crimele comise de membrii UCK.

Publicarea cărţii a fost considerată drept inoportună de către Guvernul eleveţian care i-a interzis fostului procuror TPI să participe săptămâna trecută la Milano la un turneu de promovare a cărţii, apreciind că acest fapt este incompatibil cu statutul său de ambasador în Argentina, potrivit agenţiei elveţiene ATS.

Ministerul elveţian de Externe i-a adresat un mesaj acesteia în care i-a cerut să "revină imediat" la Buenos Aires, dezvăluie ATS.

"Există în carte o serie de declaraţii care nu pot fi făcute decât în calitate de reprezentant al Guvernului elveţian", a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berna, Jean-Philippe Jeannerat.

Mandatul lui Carla Del Ponte la TPI s-a încheiat la sfârşitul anului trecut, preluând postul din capitala argentiniană la începutul lunii ianuarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici