Premierul olandez i-a cerut lui Vladimir Putin o "cooperare maximă" în ancheta privind prăbuşirea MH17

Premierul olandez Mark Rutte s-a întâlnit, joi, cu preşedintele rus Vladimir Putin, căruia i-a cerut, cu această ocazie, o "cooperare maximă" în ancheta privind prăbuşirea zborului MH17.

254 afișări
Imaginea articolului Premierul olandez i-a cerut lui Vladimir Putin o "cooperare maximă" în ancheta privind prăbuşirea MH17

Premierul olandez i-a cerut lui Vladimir Putin o "cooperare maximă" în ancheta privind prăbuşirea MH17 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am venit să vorbesc cu Putin şi să-i cer o cooperare maximă în soluţionarea catastrofei MH17", a postat pe Twitter, joi seara, Rutte.

Premierul olandez a precizat că a discutat cu preşedintele rus în cadrul summitului Asia-Europa, care s-a deschis joi, la Milano.

"Este un subiect sensibil şi, în mod evident, sunt furios pe toate părţile care au făcut imposibilă începerea lucrului la locul prăbuşirii", a scris Rutte pe pagina sa de Facebook.

"Voi profita de toate ocaziile pentru a lămuri această situaţie", a adăugat el.

Patru experţi olandezi s-au întors luni la locul prăbuşirii zborului MH17, în estul Ucrainei, unde cercetările asupra bunurilor personale şi rămăşiţelor umane s-au reluat în pofida desfăşurării unor lupte sporadice în regiune.

Dar oficiali olandezi, inclusiv premierul, au deplâns absenţa acesului corect la locul producerii catastrofei.

Experţii olandezi au fost nevoiţi să-şi întrerupă cercetările la începutul lui august din cauza unor lupte între armata ucraineană şi rebelii proruşi.

Avionul care asigura zborul MH17, cu 298 de pasageri la bord, dintre care 153 de cetăţeni olandezi, a fost doborât la 17 iulie, probabil de o rachetă sol-aer, în timp ce survola estul Ucrainei, ocupat de separatişti. Olanda a preluat sarcina identificării victimelor şi stabilirii cauzelor producerii dramei.

Un prim raport al Biroului olandez pentru securitate (OVV) afirmă că aparatul de zbor a fost doborât de mai multe proiectile de mare viteză.

Kievul şi occidentalii i-au acuzat pe separatiştii proruşi, sprijiniţi de Moscova, că sunt la originea prăbuşirii avionului, o acuzaţie respinsă de Kremlin, care dă vină pe forţele ucrainene.

În total, 272 de victime au fost identificate până acum de experţi medico-legali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici