Premierul rus Dmitri Medvedev îi avertizează pe occidentali contra unor războaie "pripite"

Premierul rus Dmitri Medvedev i-a avertizat pe occidentali împotriva unor intervenţii militare "pripite" care pot aduce extremişti la putere, conflicte regionale şi chiar un război nuclear, înainte de a pleca să participe la summitul G8 din Statele Unite.

298 afișări
Imaginea articolului Premierul rus Dmitri Medvedev îi avertizează pe occidentali contra unor războaie "pripite"

Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Medvedev a făcut aceste declaraţii în cursul unui forum juridic la Sankt Petersburg, înainte de a pleca spre Statele Unite, unde va reprezenta ţara la summitul G8 de la Camp David.

Comentariile sale reprezintă o aluzie clară la criza siriană, asupra căreia Moscova, aliată a Damascului, are o poziţie opusă faţă de occidentali, dar şi la loviturile aeriene ale NATO asupra Libiei, denunţate în numeroase rânduri de către Moscova.

"Consecinţele intervenţiilor militare pripite în ţări terţe se termină, de obicei, cu sosirea la putere a extremiştilor", a declarat Medvedev, care a fost preşedinte din 2008 şi până la revenirea la Kremlin, pe 7 mai, a celui mai puternic om din ţară, Vladimir Putin.

"La un anumit moment, asemenea acte, care subminează suveranitatea naţională, pot conduce la un război regional de anvergură şi chiar la recurgerea la arma nucleară", a adăugat el, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă.

Forumul juridic, la care urmează să participe procurorul general (secretarul Justiţiei) american Eric Holder şi alţi oficiali internaţionali, se desfăşoară la Sankt Petersburg (nord-vest).

Medvedev urmează să reprezinte Rusia la summitul G8 de vineri şi sâmbătă, după ce cel mai puternic om din ţară, Vladimir Putin, a hotărât să nu participe, invocând formarea Guvernului, la mai puţin de două săptămâni după învestirea sa ca preşedinte.

Atât Moscova, cât şi Washingtonul, au făcut eforturi să minimizeze semnificaţia acestui refuz, perceput de analişti ca un gest de proastă dispoziţie faţă de Statele Unite, din cauza criticilor referitoare la situaţia democraţiei din Rusia.

Putin a fost învestit preşedinte pe 7 mai, pentru un al treilea mandat, după cele din perioada 2000-2008 şi cei patru ani la şefia Guvernului din cauză că nu a putut exercita un al treilea mandat consecutiv. El l-a propulsat, la vremea respectivă, pe Medvedev la preşedinţie, dar fără să abandoneze vreodată frâiele puterii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici