Premierul Salam Fayyad prezintă un program pentru crearea unui stat palestinian până în 2011

Premierul palestinian, Salam Fayyad, a prezentat, marţi, un program de acţiune al Guvernului său, care prevede înfiinţarea unui stat palestinian până în 2011, fără a aştepta rezultatul negocierilor purtate cu Israelul.

51 afișări
Imaginea articolului Premierul Salam Fayyad prezintă un program pentru crearea unui stat palestinian până în 2011

Premierul Salam Fayyad prezintă un program pentru crearea unui stat palestinian până în 2011 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să lucrăm pentru continuarea edificării unui stat, în pofida ocupaţiei şi asta pentru a grăbi finalul acesteia", a declarat Fayyad, citind programul Guvernului său la Ramallah, în Cisiordania.

Potrivit lui, "crearea unui stat palestinian suveran este indispensabilă pentru securitatea şi stabilitatea regiunii".

"Înţelegând ameninţarea pe care continuarea colonizării israeliene o reprezintă pentru soluţia cu două state, Guvernul nostru rămâne ataşat programelor OLP şi Autorităţii Palestiniene pentru crearea, în cursul următorilor doi ani, a statului palestinian independent cu capitala la Ierusalim şi cu frontierele din 1967", a afirmat el.

Programul prezentat de Fayyad defineşte "obiectivele şi acţiunile aflate în capul listei de priorităţi a Autorităţii Palestiniene pentru următorii doi ani" în vederea concretizării statului.

"Înfiinţarea unui stat palestinian pe parcursul următorilor doi ani este o datorie şi o sarcină realizabilă", a insistat el.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a acceptat la 14 iunie principiul unei soluţii având la bază crearea unui stat palestinian, punând însă o serie de condiţii care îl privează pe acesta din urmă de atribute reale ale suveranităţii.

Negocierile de pace israeliano-palestiniene, relansate în noiembrie 2007 şi suspendate la sfârşitul lui 2008, aveau ca obiectiv încheierea unui acord care să pună capăt ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene şi să permită crearea unui stat independent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici