Presa internaţională analizează situaţia politică din România

Presa internaţională comentează decizia nominalizării lui Theodor Stolojan, fost expert la Banca Mondială, pentru postul de premier, observând crearea unei alianţe între două forţe politice rivale şi analizând perspectivele politice de la Bucureşti.

403 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională analizează situaţia politică din România

Presa internaţională analizează situaţia politică din România

"Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a nominalizat pe fostul expert al Băncii Mondiale Theodor Stolojan în funcţia de premier. Nominalizarea are rolul de a transmite un semnal puternic de stabilitate politică în contextul crizei economice globale", notează agenţia Associated Press.

"Stolojan, în vârstă de 65 de ani, a fost premier al României în perioada 1991 - 1992 şi este un expert financiar respectat, lucrând la Banca Mondială între 1992 şi 1998. De asemenea, a fost ministru de Finanţe din 1990 până în 1991 şi a condus agenţia pentru privatizare în 1991. Stolojan s-a retras din cursa prezidenţială în 2004 din motive de sănătate, în timp ce Traian Băsescu a câştigat alegerile din acel an", adaugă Associated Press.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a nominalizat pe un fost economist al Băncii Mondiale la conducerea noului guvern, după rezultatele neclare ale alegerilor din 30 noiembrie", consemnează postul de radio sârb B92, observând că acestea sunt primele alegeri organizate în România după aderarea ţării la Uniunea Europeană.

Publicaţia USA Today subliniază că în România a fost desemnat premier "un fost expert al Băncii Mondiale", în timp ce Die Presse observă că "alegerile din România suspendă procedurile penale împotriva unor foşti demnitari".

"România nu se mai situează în fruntea listei ţărilor UE la capitolul corupţie, potrivit Transparency International, doar pentru că Bulgaria i-a luat locul", explică Die Presse. "Dacă PSD ajunge la guvernare, mai mult ca sigur că unul din principalele cazuri ale DNA va ramâne nerezolvat. Este vorba de procesul intentat fostului premier Adrian Năstase. În plus, în cazul unei coaliţii PD-L / PSD, preşedintelui Traian Băsescu îi va fi greu să-şi respecte promisiunea de tragere la răspundere a marilor corupţi. Prea mulţi lideri politici ar fi în primejdie", încheie Die Presse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici