Presa internaţională anunţă şedinţa Guvernului român pentru abrogarea ordonanţei

Protestele din România sunt în continuare în atenţia presei internaţionale, care anunţă şedinţa Guvernului care va avea loc duminică în regim de urgenţă pentru abrogarea ordonanţei.

1635 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională anunţă şedinţa Guvernului român pentru abrogarea ordonanţei

Presa internaţională anunţă şedinţa Guvernului român pentru abrogarea ordonanţei (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Arhiva Foto)

"Guvernul României va avea o şedinţă în regim de urgenţă pentru a renunţa la o ordonanţă care ar fi protejat mulţi politicieni de acţiuni de urmărire penală pentru corupţie. Ordonanţa a generat cele mai mari proteste de stradă din ţară de la căderea regimului comunist, în anul 1989", scrie BBC.

Site-ul postului de televiziune mai menţionează că cedând presiunii, premierul Sorin Grindeanu a declarat: Nu vreau să divid România

BBC mai scrie că zeci de mii de protestatari au salutat mişcarea, dar au promis să menţină presiunea asupra Cabinetului. Ei au spus că vor continua protestele până când ordonanţa, care a fost aprobată marţi şi ar fi trebuit să intre în vigoare pe data de 10 februarie, va fi anulată.

Unii dintre protestatari cer demisia întregului Guvern.

Protestele din România sunt de asemenea, în atenţia presei franceze.

Publicaţiile Le Figaro şi La Depeche anunţă, citând AFP, că premierul Sorin Grindeanu a anunţat că va abroga ordonanţa care relaxează legislaţia anticorupţie, ce se află la originea a mai multe zile de proteste "de o amploare inedită de la căderea comunismului".

"Zeci de mii de persoane s-au adunat din nou sâmbătă la Bucureşti pentru un marş spre Parlament, simbol al unei democraţii pe care protestatarii o consideră batjocorită de ordonanţa adoptată marţi", scrie La Depeche.

EURONEWS scrie de asemenea că premierul Sorin Grindeanu a anunţat sâmbătă că va retrage ordonanţa controversată privind legislaţia anticorupţie.

"Guvernul din României intenţionează să se întrunească pentru a abroga o ordonanţă de urgenţă care dezincriminează abateri în rândul oficialilor, o lege care a generat proteste masive în ţară şi contestări la scară largă din străinătate", scrie Voice of America.

"După proteste în masă timp de mai multe zile, Guvernul României a anunţat că va abroga o ordonanţă de urgenţă foarte controversată care dezincriminează abateri în rândul oficialilor ", scrie la rândul său The Independent.

Agenţia de presă Reuters scrie, de asemenea, că premierul României a spus sâmbătă că va abroga o ordonanţă care ar fi protejat zeci de politicieni de urmărire penală pentru corupţie, cedând unuia dintre cele mai mari proteste de la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1989.

Sorin Grindeanu a spus că ordonanţa va fi abrogată duminică, la cinci zile după ce a fost abrobată de Cabinet, mai scrie Reuters.

Agenţia de presă The Associated Press îl citează de asemenea pe premierul Sorin Grindeanu care spune că Guvernul va participa pa o şedinţă de urgenţă duminică pentru a retrage ordonanţa.

"Nu vreau să divid România. România pare acum împărţită în două", a spus Grindeanu, citat şi de AP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici