Presa rusă, puţin interesată de victoria lui Barack Obama

Presa rusă a făcut joi puţine comentarii referitoare la alegerea lui Barack Obama la Casa Albă, punând mai mult accent pe primul discurs adresat naţiunii de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, care conţinea foarte multe mesaje antiamericane.

11 afișări
Imaginea articolului Presa rusă, puţin interesată de victoria lui Barack Obama

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Subiectul scrutinului din Statele Unite a fost abordat de marile cotidiane, dar strict în manieră factuală, cu excepţia câtorva previziuni puţin încurajatoare referitoare la evoluţia relaţiilor dintre Moscova şi Washington.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi-a îndreptat miercuri discursul împotriva Statelor Unite, acuzându-le că ar fi stârnit războiul din august din Georgia şi că ar fi responsabile de criza financiară din prezent.

Cotidianul Izvestia a menţionat caracterul istoric al victoriei lui Obama, în timp ce amintirea segregaţiei rasiale este încă prezentă în Statele Unite.

"Victoria lui Obama ar fi fost inimaginabilă şi de neconceput fără rolul activ al forţelor progresiste din Statele Unite, în special al tinerilor, al elitei sale intelectuale, indiferent de culoarea pielii", a precizat cotidianul apropiat puterii.

În cotidianul Kommersant, rezultatul istoric al scrutinului este de asemenea abordat, dar se menţionează că "experienţa la nivel internaţional a lui Obama nu este aşa de mare".

Preşedintele comisiei pentru Afaceri Externe din Camera superioară a Parlamentului rus, Mihail Marghelov, nu speră la ameliorarea relaţiilor dintre Moscova şi Washington.

"Cred că Obama va înţelege sau va trebui să i se explice că o confruntare cu Rusia nu va aduce nici un beneficiu Americii", a precizat acesta într-un articol publicat în cotidianul guvernamental Rossiskaia Gazeta.

"Echipa sa este formată, în prezent, din persoane care nu manifestă o atitutine prietenoasă faţă de Rusia", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici