PRESCRIERE în cazul lui Julian Assange: Situaţia fondatorului WikiLeaks rămâne, însă, neschimbată

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange beneficiază începând de joi de prescrierea unei presupuse agresiuni sexuale de care-l acuză o suedeză, dar este departe de a scăpa de acest caz, fiind vizat în continuare de o plângere de viol, relatează AFP.

497 afișări
Imaginea articolului PRESCRIERE în cazul lui Julian Assange: Situaţia fondatorului WikiLeaks rămâne, însă, neschimbată

Julian Assange (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Cinci ani au trecut de la faptele denunţate de către această femeie, pe atunci în vârstă de treizeci de ani. Astfel ele s-au prescris, iar justiţia suedeză nu a deschis o anchetă.

Însă prescrierea nu va schimba nimic pentru australian, în vârstă de 44 de ani, refugiat în continuare în Ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a se sustrage unui mandat de arestare european emis de către Suedia.

Alte fapte de agresiune sexuală urmează să se prescrie pe 18 august, dacă parchetul nu-l inculpă pe Assange până atunci.

Faptele de viol denunţate de altă suedeză se vor prescrie în 2020, lăsând poliţiei britanice la dispoziţie încă cinci ani pentru a-l aresta.

Încă de la început, acest caz ultramediatizat s-a blocat din cauza unei serii de complicaţii judiciarre şi diplomatice, care nu au lăsat nicio şansă aflării adevărului.

Assange îşi clamează nevinovăţia. El afirmă că a întreţinut relaţii sexuale consimţite. Dar s-a ascuns de fiecare dată când a fost convocat de către Marianne Ny, procurorul însărcinat cu dosarul.

În iunie 2012, după ce a pierdut toate căile de recurs în Marea Britanie, unde şi-a ales reşedinţa, Assange intra în sediul ambasadei unei mici ţări sud-americane, fără să se gândească la faptul că va rămâne blocat ani de zile înăuntru. Ecuadorul îi acorda azil politic două luni mai târziu şi încerca, fără rezultat, să obţină un document de liberă-trecere pentru a-l aduce la Quito.

Atunci când acuzaţia s-a încăpăţânat să-i ceară lui Assange să vină în Suedia, el a contaatacat şi le-a propus magistraţilor o audiere prin video-conferinţă ori la Londra. Ny a acceptat această soluţie în martie 2015.

O reputaţie pătată

Tânăra femeie încearcă să accepte acest epilog, potrivit avocatului Claes Borgström. "Este un sentiment împărtăşit. Ea a fost mereu pregătită să-şi susţină acuzaţiile şi a vrut să aducă dosarul în tribunal. Dar în acelaşi timp a scăpat de o povară. Sunt cinci ani de când durează acest lucru şi vrea să-şi reia viaţa normală", a declarat el pentru cotidianul Dagens Nyheter.

Continuarea procedurii, până în 2020, este foarte incertă.

După un dialog al surzilor despre condiţiile juridice ale unei eventuale audieri în sediul ambasadei ecuadoriene, Suedia şi Ecuadorul au ajuns la o înţelegere în vederea redactării unei convenţii de cooperare judiciară între cele două ţări. Însă negocierile prevederilor acestui text - care va fi valabil tuturor justiţiabililor în viitor - necesită timp.

Julian Assange, o figură adulată în mediile libertariene, dar a cărui reputaţie a fost pătată de acest scandal şi care trăieşte izolat, se teme că dacă se va duce în Suedia va fi extrădat către Statele Unite. El ar putea să fie nevoit să dea socoteală pentru publicarea de către site-ul WikiLeaks, în 2010, a aproximativ 500.000 de documente clasificate "secret al Apărării", despre războialele din irak şi Afganistan, şi a altor 250.000 de comunicări diplomatice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici