Preşedintele Austriei consideră greşită decizia guvernului de a bloca aderarea României la Schengen

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, consideră şi astăzi „greşită” decizia guvernului său de a bloca aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen: „Sper ca într-o bună zi această decizie luată de Executivul ţării să fie revizuită”, potrivit deschide.md.

1035 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Austriei consideră greşită decizia guvernului de a bloca aderarea României la Schengen

Preşedintele Austriei consideră greşită decizia guvernului de a bloca aderarea României la Schengen

„În momentul în care Guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schenghen, am venit cu un comunicat public, în care am zis că nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu. Nu am văzut sens blocării României şi Bulgariei la sistemul Schengen. Întrebarea este mult mai vastă, cum am putea să controlăm fluxul de oameni care-şi caută un loc de muncă sau un azil în cele 27 de state ale UE. Am considerat că decizia Guvernului Federal austriac este greşită, dar sper într-o bună zi să fie revizuită. Am avut mai multe contacte cu preşedintele Iohannis şi preşedintele bulgar. (...) Şi astăzi consider că decizia nu a fost una corectă”, a spus Alexander Van der Bellen.

După decizia luată de Guvernul austriac privind blocarea a României şi Bulgariei la Schengen, Van der Bellen într-un comunicat public l-a criticat dur pe cancelarul austriac Karl Nehammer. Acesta a spus că atitudinea guvernului de la Viena afectează „reputaţia Austriei”.

„Desigur că trebuie să ştim cine intră în UE şi în Austria, cine solicită azil. Şi, bineînţeles, UE trebuie să-şi controleze frontierele externe”, a spus preşedintele federal în cadrul unei discuţii cu ambasadorul UE Martin Selmayr, însă „România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Sunt îngrijorat de reputaţia Austriei în rândul partenerilor noştri europeni”.

Van der Bellen s-a referit şi la nemulţumirea mediului de afaceri în legătură cu decizia guvernului austriac.

„Când companii cunoscute din Austria care activează cu succes în România spun că sunt preocupate de politica actuală austriacă, aceste voci ar trebui luate în serios. Este vorba despre comenzi reale, vânzări reale şi locuri de muncă reale. Atât în ​​România, cât şi aici, în Austria. În acest sens, sper că o soluţie poate ajuta în curând la calmarea situaţiei”, a transmis Van der Bellen. Un <nu> este, de asemenea, un semnal greşit pentru îngrijitori, mai spune preşedintele austriac.

„Dacă le spunem acestor oameni acum: <Nu sunteţi bineveniţi>, atunci aceasta va avea efecte negative pentru persoanele care au nevoie de îngrijire în Austria şi familiile lor”, a mai spus Alexander Van der Bellen.

Austria a blocat în decembrie 2022 aderarea României şi Bulgariei la Schengen, în cadrul Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, invocând criza migranţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici