Preşedintele Braziliei efectuează o vizită în Germania. Scholz vrea îmbunătăţirea legăturilor cu Sudul global pentru a reduce dependenţa de China

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, va ateriza duminică la Berlin pentru primele consultări guvernamentale braziliano-germane din ultimii opt ani, în timp ce cele mai mari economii din America Latină şi Europa încearcă să relanseze legăturile.

222 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Braziliei efectuează o vizită în Germania. Scholz vrea îmbunătăţirea legăturilor cu Sudul global pentru a reduce dependenţa de China

Lula a străbătut toată lumea de când a revenit în funcţie în ianuarie, încercând să restabilească poziţia Braziliei pe scena mondială după ani de izolare diplomatică sub conducerea lui Jair Bolsonaro, relatează agenţia Reuters.

El este aşteptat să ia cina duminică cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, înainte de consultările de luni. Scholz a fost primul lider străin care l-a vizitat pe Lula în Brazilia, la doar câteva săptămâni după învestirea sa.

De la preluarea mandatului, la sfârşitul anului 2021, cancelarul german a căutat să îmbunătăţească legăturile cu Sudul global. De asemenea, Germania consideră Brazilia un partener-cheie în încercarea sa de a-şi diversifica comerţul în încercarea de a reduce dependenţa faţă de China şi pentru a acoperi un deficit de forţă de muncă calificată.

Ambele ţări fac presiuni pentru un acord comercial între Uniunea Europeană şi Mercosur, principalul bloc comercial din America de Sud, pe care Brazilia îl prezidează în prezent.

"Este cunoscut faptul că susţinem şi depunem eforturi pentru acest acord şi, de asemenea, dorim ca acesta să fie încheiat foarte rapid", a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei.

Un tratat comercial a fost convenit în principiu în 2019, după două decenii de discuţii, dar angajamentele suplimentare de mediu cerute de UE au determinat Brazilia şi Argentina să caute noi concesii care au prelungit negocierile.

"Acordurile de liber schimb deschid accesul la noi pieţe de care poate beneficia în special economia germană orientată spre exporturi", a declarat Lukas Koehler, un deputat din Partidul Liber-Democrat (FDP),

Cu toate acestea, exporturile germane în Brazilia au crescut cu doar 3% în ultimii zece ani, comparativ cu 38% şi, respectiv, 87% pentru exporturile americane şi chinezeşti în Brazilia.

Scholz speră să evite un scenariu precum cel din ianuarie, când vizita sa în Brazilia a fost umbrită de divergenţele legate de invazia Rusiei în Ucraina. De data aceasta, conferinţa de presă de luni după-amiază ar putea evidenţia diferenţele dintre ei cu privire la războiul dintre Israel şi Hamas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici