Preşedintele Hondurasului, arestat de militari - VIDEO

Preşedintele Hondurasului, Manuel Zelaya, a fost arestat duminică de forţele armate, fiind transferat într-o bază aeriană, a anunţat secretarul său, Enrique Reine, citat de presa locală.

16 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Hondurasului, arestat de militari - VIDEO

Preşedintele Hondurasului, arestat de militari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Militarii l-au căutat pe preşedinte la reşedinţa sa, pentru a-l conduce la baza aeriană. Elaborăm un protest", a adăugat el.

Preşedintele Zelaya a decis să organizeze duminică o consultare populară, în pofida opoziţiei armatei, a Parlamentului şi a Curţii Supreme, care au apreciat că referendumul ar fi ilegal.

Zelaya, ales în 2006 pentru un mandat de patru ani, care nu poate fi reînnoit, are în vedere o revizuire a Constituţiei, care să-i permită să candideze pentru un nou mandat, la alegerile din 29 noiembrie.

Patru echipe de comando, formate din circa 200 de militari, au ajuns la reşedinţa lui Zelaya duminică dimineaţa, au tras patru focuri de armă, ulterior plecând, cu trei vehicule, în direcţia bazei aeriene. Reşedinţa şefului statului a fost înconjurată de zeci de militari înarmaţi.

Emisiunile canalului de televiziune proguvernamental Ocho au fost întrerupte pentru scurt timp. "Se pare că armata se îndreaptă către noi", a anunţat prezentatorul unuia dintre jurnale, cerând populaţiei să se adune în piaţa Libertăţii din capitala ţării.

Preşedintele Zelaya a ajuns în Costa Rica şi se declară victima unei răpiri

"Sunt la San Jose, în Costa Rica. Am fost victima unei răpiri din partea militarilor din Honduras (...) Am fost înşelat de elita militară", a spus Zelaya pentru canalul de televiziune latino-american Telesur.

El i-a cerut omologului său american, Barack Obama, să precizeze "dacă se află în spatele acestor" evenimente.

"Dacă Washingtonul nu a susţint această lovitură de stat, poate împiedica acest atac împotriva poporului nostru şi a democraţiei", a adăugat Zelaya, care a sosit la Caracas escortat de militari din Honduras.

Obama este "foarte preocupat" de informaţiile privind arestarea lui Zelaya

"Sunt foarte preocupat de informaţiile provenite din Honduras, despre arestarea şi expulzarea preşedintelui Manuel Zelaya", a afirmat Obama, potrivit unui comunicat al administraţiei de la Washington.

El a cerut "tuturor actorilor politici" din Honduras "să respecte regulile democratice şi legea".

"Conflictele şi tensiunile trebuie rezolvate paşnic, prin dialog liber, fără ingerinţe externe", a adăugat Obama.

Hugo Chavez a condamnat "lovitura de stat"

Secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OEA), Jose Miguel Insulza, a condamnat "lovitura de stat" comisă de "un grup militar" împotriva lui Zelaya, iar preşedintele socialist al Venezuelei, Hugo Chavez, a denunţat lovitura de stat din Honduras, cerându-i lui Barack Obama să condamne puciul.

"Militarii au fost folosiţi pentru comiterea unei lovituri de stat (...), împotriva unui popor şi a unui preşedinte care nu făcea decât să organizeze o consultare populară", a spus Chavez. "În spatele militarilor pucişti se ascunde burghezia din Honduras (...), bogaţii care au transformat Hondurasul într-o republică bananieră, în bază politică, militară şi teroristă a imperiului nord-american", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici