Preşedintele Siriei anunţă riscul unui RĂZBOI regional: "Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere, iar focul se apropie astăzi"

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a avertizat, luni, faţă de riscul unui "război regional" în caz de acţiune militară occidentală, în timp ce Washington şi Paris susţin necesitatea unui atac asupra regimului sirian acuzat că a utilizat arme chimice.

2583 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Siriei anunţă riscul unui RĂZBOI regional: "Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere, iar focul se apropie astăzi"

Bashar al-Assad (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere iar focul se apropie astăzi (...) Toată lumea va pierde controlul situaţiei şi butoiul cu pulbere va exploda. Haosul şi extremismul se vor răspândi. Riscul unui război regional există", a declarat preşedintele sirian pentru jurnalul Le Figaro.

În timp ce Parisul este în prima linie alături de Washington pentru a conduce o ripostă, preşedintele Assad a avertizat faţă de o "politică ostilă poporului sirian".

"Poporul francez nu este inamicul nostru, însă (...) în măsura în care politica statului francez este ostilă poporului sirian, acest stat va fi inamicul nostru".

"Vor exista repercusiuni, negative bineînţeles, asupra intereselor Franţei", a ameninţat acesta.

Preşedintele Francois Hollande s-a declarat săptămâna trecută "determinat" să atace regimul de la Damasc, acuzat că a utilizat arme chimice la 21 august, un atac care s-a soldat cu "cel puţin 281 de morţi" conform Parisului.

Însă pentru Bashar al-Assad, "dacă americanii, francezii sau britanicii ar fi dispus de o singură probă, ar fi arătat-o din prima zi".

Preşedintele sirian a refuzat să admită că regimul său deţine stocuri de astfel de arme. "Nu am spus niciodată că deţinem astfel de arme chimice". a spus acesta jurnalistului care l-a întrebat dacă decizia de a le utiliza ar fi putut fi luată fără aprobarea sa.

"Oricine acuză trebuie să aducă dovezi. Am provocat Statele Unite şi Franţa să avanseze o singură probă. Obama şi Hollande au fost incapabili, inclusiv în faţa propriilor popoare", adaugă acesta.

"Între 80 şi 90 la sută din cei cu care ne luptăm aparţin Al-Qaida", mai declară preşedintele sirian, care afirmă că şi-a avertizat vecinii, Iordania şi Turcia, faţă de riscurile propagării "terorismului".

"Le-am trimis mesaje directe şi indirecte. Iordania este conştientă, în pofida presiunilor la care este supusă pentru a deveni un loc de trecere pentru terorişti. În ceea ce îl priveşte pe Erdogan, (Recep Erdogan, premierul turc), nu cred că este conştient de ceea ce face", a ironizat acesta.

În sfârşit, cu privire la Coaliţia naţională siriană (opoziţia), acesta a afirmat că "este fabricată în străinătate. Nu dispune de nicio bază populară în Siria. Ea este fabricată în Franţa, fabricată în Qatar însă în niciun caz nu este formată în Siria. Ea urmează ordinele celor care au fabricat-o. Nu le-a fost astfel permis membrilor acestei opoziţii de a răspunde favorabil apelului nostru, nici soluţiilor politice pentru a ieşi din criză", adaugă acesta.

În Statele Unite, Barack Obama, care s-a declarat pregătit sâmbătă să atace regimul sirian însă a solicitat un vot al Congresului, a multiplicat apelurile telefonice către membri ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului pentru a încerca să convingă aleşii, care trebuie să se pronunţe după 9 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici