Preşedintele Statelor Unite promite acţiuni ferme în cazul unei noi invazii a Ucrainei din partea Rusiei

  • Joe Biden promite că SUA şi aliaţii săi vor acţiona „decisiv” dacă Rusia va invada, din nou, Ucraina
  • Casa Albă a reiterat angajamentul, pe care SUA şi l-a asumat, de a îndeplini rolul de protector al Europei
  • Statele Unite nu vor negocia politici care să aibă impact în Europa fără a se consulta, în prealabil, cu aliaţii săi
4661 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Statelor Unite promite acţiuni ferme în cazul unei noi invazii a Ucrainei din partea Rusiei

Sursa foto: MediafaxFoto

Preşedintele american Joe Biden a dat asigurări duminică omologului său ucrainean, Volodymyr Zelenski, că Statele Unite şi aliaţii ei vor răspunde decisiv dacă Rusia va invada, din nou, Ucraina.

Promisiunea vine în contextul în care Biden a purtat zilele trecute un dialog cu preşedintele  Vladimir Putin, pe tema tensiunilor crescute de la graniţa Rusiei cu Ucraina, unde ar fi fost concentraţi aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi.

„Preşedintele Biden a precizat că Statele Unite alături de aliaţii şi partenerii săi vor răspunde decisiv dacă Rusia va invada, din nou, Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Biden şi Zelenskiy au discutat despre acţiuni comune în privinţa menţinerii securităţii regionale din Europa estică şi prevenirea escaladării tensiunilor. Cei doi lideri au programat o serie de întâlniri diplomatice pentru o mai bună abordare a problemelor, relatează Reuters.

Biden şi-a exprimat sprijinul pentru măsurile diplomatice de atenuare a tensiunilor, reafirmând totodată „angajamentul Statelor Unite faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a subliniat Casa Albă.

Oficialii de la Kremlin au solicitat necesitatea unor garanţii: orice extindere viitoare a NATO trebuie să excludă Ucraina şi alte foste ţări sovietice. Ruşii au cerut eliminarea sistemelor militare de apărare, pe care le consideră ofensive, din ţările aliate SUA din regiune.

Delegaţiile Statelor Unite şi Rusiei se vor întâlni pentru a discuta în perioada 9-10 ianuarie la Geneva.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici