Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, presat să-l aresteze pe Vladimir Putin la summitul BRICS: vom declara război

„Dacă îl arestăm pe Putin la summitul BRICS, vom declara război”, a spus liderul Africii de Sud, presat de opoziţia din ţara lui să pună în aplicare mandatul CPI.

2221 afișări
Imaginea articolului Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, presat să-l aresteze pe Vladimir Putin la summitul BRICS: vom declara război

Cyril Ramaphosa şi Vladimir Putin sunt amici

„Arestarea lui Vladimir Putin ar echivala cu declararea războiului Rusiei”, sunt cuvintele preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa, aflat în mijlocul unei controverse naţionale cu privire la decizia de a-l primi pe preşedintele rus la summitul BRICS - întâlnirea şefilor de stat din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, adunare programată la Johannesburg, în perioada 22-24 august.

Putin a fost invitat la întâlnirea celor cinci mari puteri emergente, dar există o problemă: din martie, a făcut obiectul unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru crima de război de „deportare a copiilor ucraineni” . Mii de copii ucraineni pe care Rusia i-ar fi luat ilegal din zonele de război şi i-ar fi transformat într-un fel de pradă de război. Acuzaţii pe care Putin le respinge categoric.

Africa de Sud a refuzat mereu să condamne Moscova pentru războiul din Ucraina, însă, fiind parte a CPI, teoretic ar trebui să-l aresteze pe Putin, dacă acesta va intra pe teritoriul său. O serioasă dilemă diplomatică pentru Pretoria, subiect care a luat o turnură judiciară.

Principalul partid de opoziţie din Africa de Sud, Alianţa Democrată (DA), a folosit instanţa pentru a forţa guvernul să se asigure că Putin va fi arestat şi predat Curţii Penale Internaţionale, în cazul în care acesta va intra în ţară.

Ramaphosa a calificat cererea opoziţiei drept „iresponsabilă”. „Rusia a precizat clar că arestarea preşedintelui său în exerciţiu ar echivala cu o declaraţie de război. Ar fi în contradicţie cu Constituţia noastră să riscăm să implicăm ţara într-un război cu Rusia”, a scris el, argumentând că acest lucru i-ar încălca datoria de a proteja ţara.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici