Preşedintele Uzbekistanului spune că există victime în urma protestelor care au destabilizat ţara

Preşedintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, a declarat duminică că au existat victime în rândul civililor şi al forţelor de ordine după protestele publice rare din provincia Karakalpakstan din nord-vestul ţării.

2496 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Uzbekistanului spune că există victime în urma protestelor care au destabilizat ţara

Preşedintele Uzbekistanului spune că există victime în urma protestelor care au destabilizat ţara

Într-o declaraţie postată online, Mirziyoyev a spus că protestatarii au desfăşurat "acţiuni distructive" în oraşul Nukus, aruncând cu pietre, provocând incendii şi atacând poliţia, relatează Reuters.

"Din nefericire, există victime în rândul civililor şi al forţelor de ordine", a spus el.

Declaraţia nu a precizat numărul şi natura victimelor.

Uzbekistanul este un stat din Asia Centrală, fostă republică sovietică în care guvernul reprimă cu fermitate orice formă de disidenţă.

Hugh Williamson, director pentru Europa şi Asia Centrală la Human Rights Watch, a declarat pe Twitter: "Există rapoarte neconfirmate privind utilizarea excesivă a forţei de către personalul de securitate în timpul protestelor din Nukus la 1 iulie". El a cerut o anchetă.

Ministerul de externe din Kazahstanul vecin, al cărui guvern a zdrobit protestele violente de la începutul lunii ianuarie, a declarat că este îngrijorat de evenimentele din Uzbekistan.

"Salutăm şi susţinem deciziile conducerii de vârf a Uzbekistanului de a stabiliza situaţia din Republica Karakalpakstan", a declarat ministerul într-o declaraţie.

Sâmbătă, Mirziyoyev a renunţat la planurile de reducere a autonomiei provinciei după protestele care, potrivit declaraţiei sale, au început vineri.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici