Presupusul autor al atentatului eşuat din New York a fost inculpat oficial - VIDEO

Presupusul autor al atentatului eşuat cu maşină-capcană comis sâmbătă în Times Square, un american de origine pakistaneză reţinut la New York în timp ce se pregătea să ia un zbor către Dubai, şi-a recunoscut implicarea şi a fost inculpat oficial pentru terorism, au anunţat, marţi, autorităţile americane.

20 afișări
Imaginea articolului Presupusul autor al atentatului eşuat din New York a fost inculpat oficial - VIDEO

Presupusul autor al atentatului eşuat din New York a fost inculpat oficial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Faisal Shahzad este acuzat că ar fi fost "antrenat pentru a folosi arme în (provincia) Waziristan din Pakistan", înainte de a încerca "să detoneze" sâmbătă o bombă plasată într-o maşină parcată în centrul New York-ului, potrivit acuzării.

După ce a fost căutat timp de 48 de ore, Faisal Shahzad, în vârstă de 30 de ani, cetăţean american naturalizat, născut în Pakistan, a fost arestat luni seară la aeroportul J.F Kennedy, de unde se pregătea să plece din Statele Unite, a anunţat secretaul american pentru Justiţie, Eric Holder, care a evocat pista internaţională.

El va fi judecat în special pentru acuzaţiile de "act de terorism care a depăşit frontierele naţionale" şi "tentativă de utilizare a unei arme de distrugere în masă", a declarat Holder, care a adăugat că Shahzad şi-a "recunoscut implicarea" în atentatul eşuat.

Directorul adjunct al FBI, John Pistole, a precizat că el a "furnizat informaţii şi elemente probatorii interesante".

Preşedintele Barack Obama a calificat cazul drept o "nouă amintire brutală a epocii în care trăim". "Nu ne vom lăsa terorizaţi, nu ne vom retrage în teamă", a spus el, promiţând că "se va face dreptate".

Arestarea a avut loc luni seară la ora locală 23.45 (06.45, ora României), la 48 de ore după descoperirea într-un autovehicul de teren Nissan, în Times Square, a unui dispozitiv exploziv compus din petarde, bidoane de benzină şi butelii de gaz. În pofida unui început de explozie, nimeni nu a fost rănit.

Potrivit sesizării publicate marţi, anchetatorii au găsit în zonă mai multe chei, inclusiv una de la casa lui Faisal Shahzad din Connecticut, în apropiere de New York.

O fotografie care îl prezintă pe bărbatul în vârstă de 30 de ani, cu barbă, zâmbind, a fost difuzată la posturile de televiziune americane. La 3 februarie, bărbatul s-a întors din Pakistan, spunând serviciilor de imigraţie că "petrecuse acolo cinci luni" pentru a-şi vedea familia şi că soţia sa rămăsese acolo.

Potrivit sesizării, el a afirmat, după arestarea sa, că "a fost antrenat pentru fabricarea de bombe în Waziristan", regiune din Pakistan cunoscută ca fiind un centru de recrutare pentru terorişti.

Anchetatorii au dat de urma sa datorită unui cod de identificare inscripţionat pe motorul autovehiculului de teren. Proprietarul maşinii a explicat că a vândut-o la 24 aprilie prin intermediul unui site de anunţuri. Cumpărătorul nu şi-a dat numele şi a plătit în numerar, dar a telefonat de "12 ori în perioada 22-28 aprilie", precizează FBI, în plângere.

Pornind de la lista apelurilor efectuate şi primite, poliţia a descoperit că tânărul primise în acelaşi timp mai multe apeluri de la un număr pakistanez.

Vânzătorul autovehiculului de teren şi una din persoanele care l-au însoţit în ziua tranzacţiei l-au identificat pe Faisal Shahzad ca fiind cumpărătorul maşinii.

Tânărul a recunoscut că s-a deplasat luni la aeroportul JFK la volanul unei maşini în care a lăsat o armă de foc, continuă FBI.

Pistole a menţionat că Shahzad nu fusese inclus pe lista persoanelor cu interdicţie de zbor decât la câteva ore după ce a fost identificat drept suspect. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a dat asigurări marţi că o anchetă este în curs de desfăşurare pentru a stabili cum a fost posibil ca tânărul suspect să fie prins doar cu câteva minute înainte de a pleca din ţară.

Potrivit CNN, Pakistanul era destinaţia sa finală.

La scurt timp după aceste declaraţii, autorităţile pakistaneze au anunţat că au arestat marţi la Karachi doi suspecţi, pe baza unor comunicaţii telefonice care îi leagă de Faisal Shahzad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici