Prima apariţie publică a lui Jaroslaw Kaczynski în campania electorală

Liderul partidului conservator polonez Lege şi Justiţie (PiS, opoziţie), Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui decedat în catastrofa aviatică din aprilie, şi-a făcut joi prima apariţie publică în campania prezidenţială, la nouă zile după anunţul candidaturii sale.

16 afișări
Imaginea articolului Prima apariţie publică a lui Jaroslaw Kaczynski în campania electorală

Prima apariţie publică a lui Jaroslaw Kaczynski în campania electorală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primul tur al alegerilor prezidenţiale organizate în Polonia în urma decesului fostului şef de stat, Lech Kaczynski, va avea loc la 20 iunie.

Îmbrăcat într-un costum negru şi cravată tot de culoare neagră, dar zâmbitor şi dinamic, Jaroslaw Kaczynski a luat cuvântul în faţa presei pentru a le mulţumi celor 1.650.000 de polonezi care i-au susţinut candidatura în timpul strângerii de semnături necesare pentru a se prezenta la alegeri.

Numărul semnatarilor a depăşit cu mult pragul de 100.000 cerut de lege.

"Suntem uniţi în convingerea că Polonia are dreptul să viseze că va fi puternică, va conta în lume şi va fi dreaptă şi mândră", a afirmat Jaroslaw Kaczynski într-o scurtă declaraţie.

De la moartea fratelui său, potenţialul candidat al conservatorilor la alegerile prezidenţiale prevăzute iniţial pentru toamnă, şi a numeroşi colabortari ai săi, Jaroslaw Kaczynski s-a ţinut departe de presă până în prezent.

El a decis să preia ştafeta fratelui său decedat, fiind singurul care îl putea înfrunta pe candidatul partidului de guvernământ, Platforma Civică (PO), preşedintele interimar Bronislaw Komorowski, care are un avans semnificativ în sondajele de opinie.

Cunoscut pentru stilul său intransigent şi capacitatea sa de a diviza, Jaroslaw Kaczynski a fost premier în perioada 2006-2007, înainte ca alianţa formată de partidul său cu formaţiuni populiste şi de extremă dreapta să piardă alegerile legislative de la sfârşitul lui 2007, în faţa Platformei Civice.

Cea mai mare parte a puterii se concentrează, în Polonia, în mâinile premierului, unul dintre rolurile preşedintelui fiind acela de a reprezenta ţara în străinătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici