Prima noapte de calm la Ferguson, după vizita secretarului american al Justiţiei - FOTO

O primă noapte de calm a fost înregistrată în noaptea de miercuri spre joi la Ferguson, după vizita secretarului Justiţiei, Eric Holder, în orăşelul american care a fost cuprins de mai bine de zece zile de revolte rasiale.

102 afișări
Imaginea articolului Prima noapte de calm la Ferguson, după vizita secretarului american al Justiţiei - FOTO

Prima noapte de calm la Ferguson, după vizita secretarului american al Justiţiei - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit poliţiei, doar şase persoane au fost arestate miercuri seară, comparativ cu 47 în cursul zilei de marţi. De asemenea, manifestanţii au evitat să mai arunce cu pietre şi să tragă focuri de armă, cum s-a întâmplat în cele mai tensionate momente ale revoltelor cu caracter rasial din oraşul situat la perfieria comitatului St. Louis, în Missouri, declanşate de împuşcarea mortală a unui tânăr de culoare de către un poliţist.

"Sper că vizita mea va avea un efect liniştitor în oraş", a declarat Eric Holder, cel mai important oficial din administraţia americană care s-a deplasat la Ferguson, unde au avut loc aproape zilnic manifestaţii şi violenţe, după moartea tânărului Michael Brown, la 9 august.

Între timp, curtea cu juraţi din St Louis, care urmează să decidă în legătură cu inculparea poliţistului, a început să dezbată miercuri dosarul cu uşile închise, însă o decizie finală este aşteptată la jumătatea lunii octombrie, a precizat procurorul comitatului, Robert P. McCulloch.

Eric Holder, el însuşi afroamerican, s-a deplasat la Ferguson la solicitarea preşedintelui Barack Obama. Holder i-a asigurat pe oficialii locali şi pe studenţii de la Universitatea Florissant Valley că "procurorii federali vor desfăşura o anchetă riguroasă", pentru a stabili dacă actul poliţistului a avut motivaţii rasiste.

De asemenea, oficialul american s-a întâlnit cu famila tânărului în vârstă de 18 ani ucis de poliţist, dar şi cu anchetatorii FBI şi oficiali locali, inclusiv Guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon. "Speranţa mea este că (această vizită) le va da oamenilor încrederea că Guvernul federal va face ceea ce trebuie" în acest caz, a declarat secretarul american al Justiţiei.

Eric Holder a promis, anterior, că ancheta în acest caz va fi "corectă, echitabilă şi independentă", însă a precizat că va dura o perioadă de timp până la finalizarea procedurilor.

Între timp, un ofiţer din Ferguson a fost suspendat pentru "atitudine nepotrivită", după ce a ameninţat "un manifestat paşnic" cu arma, a anunţat poliţia din St. Louis.

Pe de altă parte, funeraliile tânărului Michael Brown vor avea loc luni şi vor fi "publice", au anunţat avocaţii familiei. Donaţii în valoarea de peste 100.000 de dolari au fost strânse miercuri dimineaţă pe Internet, în vederea achitării cheltuielilor de înmormântare, iar suma urmează să fie înmânată duminică familiei.

În plus, nu mai puţin de trei autopsii au fost solicitate în acest caz de către autorităţile locale, familia tânărului şi secretarul Justiţiei. Raportul preliminar al autopsiei realizată la cererea familiei şi a Departamentului Justiţiei a conchis că tânărul a fost împuşcat de cel puţin şase ori.

Versiunea poliţiei şi a mai multor martori în acest caz diferă însă. Unii spun că Michael Brown ar fi încercat să obţină arma poliţistului care l-a împuşcat, însă mai mulţi martori susţin că tânărul mergea pe stradă cu braţele ridicate şi nu era înarmat.

Uciderea tânărului Michael Brown a luat amploare naţională şi a fost dezbătută pe prima pagină a ziarelor din Statele Unite, provocând temeri în legătură cu izbucnirea unor revolte rasiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici