Primele două avioane fără pilot au sosit în Ucraina, pentru a monitoriza respectarea armistiţiului

Primele două avioane fără pilot care urmează să supravegheze respectarea armistiţiului în estul Ucrainei au sosit luni în această ţară, a anunţat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

535 afișări
Imaginea articolului Primele două avioane fără pilot au sosit în Ucraina, pentru a monitoriza respectarea armistiţiului

Primele două avioane fără pilot au sosit în Ucraina, pentru a monitoriza respectarea armistiţiului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia, însărcinată de către beligeranţi să monitorizeze aplicarea armistiţiului semnat luna trecută, intenţionează să mobilizeze în total patru avioane fără pilot care să survoleze atât frontiera dintre Rusia şi Ucraina, cât şi zonele de luptă, a declarat pentru AFP Michael Bociurkiw, un purtător de cuvânt al OSCE.

Drepturile vamale pentru primele două aparate sunt pe cale să fie achitate, a adăugat Bociurkiw, fără să poată să precizeze când vor fi mobilizate deasupra zonelor de luptă.

OSCE are în prezent 80 de observatori în estul Ucrainei, un număr pe care Organizaţia speră să-l poată dubla rapid, a anunţat el.

Semnat pe 5 septembrie la Minsk, armistiţiul din estul Ucrainei a fost încălcat în foarte multe rânduri, în principal în zona aeroportului din Doneţk, cel mai important oraş aflat pe mâna separatiştilor proruşi. Cel puţin 80 de militari şi civili au fost ucişi de atunci şi până în prezent.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că oferă ajutoare separatiştilor, trimiţând trupe şi armament pe teren.

În afară de avioane fără pilot OSCE, ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian a anunţat duminică faptul că Franţa şi Germania vor trimite şi ele la faţa locului avioane fără pilot "în zilele următoare".

"Germanii şi francezii discută cu OSCE să vegheze ca armistiţiul să fie bine respectat", a declarat Le Drian pentru programul "Grand Jury" RTL-LCI-Le Figaro. "Vom pune drone (avioane fără pilot) să supravegheze toate aceste lucruri, vom ajuta la respectarea armistiţiului, în zilele următoare", a spus el, precizând că "totul este pe cale să fie pus în aplicare".

Bociurkiw a mărturisit că nu ştie dacă aceste avioane vor zbura în cadrul misiunii OSCE sau separat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici