Primii şase observatori ai ONU au sosit la Damasc

Primii şase observatori internaţionali însărcinaţi cu monitorizarea fragilei încetări a focului în Siria sub egida ONU au sosit la Damasc, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al ONU.

139 afișări
Imaginea articolului Primii şase observatori ai ONU au sosit la Damasc

Primii observatori ONU au sosit la Damasc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Observatorii "au sosit şi vor începe să lucreze mâine dimineaţă", a declarat Kieran Dwyer, purtătorul de cuvânt al Departamentului însărcinat cu menţinerea păcii în cadrul Organizaţiei Naţiounilor Unite.

Aceşti şase observatori sunt primii dintr-o echipă de 30 de persoane a cărei trimitere a fost decisă sâmbătă de către Consiliul de Securitate al ONU.

"Ceilalţi observatori ai echipei anunţate sunt aşteptaţi în Siria în zilele următoare", a adăugat Dwyer

Primul grup urmează să instaleze un cartier general şi să pregătească procedurile de rutină, astfel încât misiunea să poată verifica că încetarea ostilităţilor, care a început în principiu joi, între forţele preşedintelui Bashar al-Assad şi combatanţii opoziţiei continuă.

Potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, forţele guvernamentale au ucis duminică cinci civili, dintre care trei la Homs, în cel mai violent bombardament de la intrarea joi în vigoare a încetării focului, cu doar câteva ore înainte de sosirea primilor observatori.

De asemenea, secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat duminică "foarte îngrijorat" de situaţia de pe teren.

Emisarul ONU şi Ligii Arabe Kofi Annan doreşte trimiterea a peste 200 de observatori în Siria, însă Consiliul de Securitate a decis că o misiune deplină poate să fie desfăşurată numai dacă încetează violenţele.

Potrivit ONU, peste 9.000 de persoane au fost ucise în Siria de la începutul revoltei împotriva preşedintelui Bashar al-Assad în urmă cu 13 luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici