Principalele cazuri de pedofilie din Biserica Catolică

Numeroase scandaluri de pedofilie afectează Biserica Catolică, din Statele Unite până în Irlanda, din Mexic până în Canada, Austria sau Germania, al cărei preşedinte al conferinţei episcopale, monseniorul Robert Zollitsch, a fost primit vineri de Papa Benedict al XVI-lea.

1060 afișări
Imaginea articolului Principalele cazuri de pedofilie din Biserica Catolică

Principalele cazuri de pedofilie din Biserica Catolică

În STATELE UNITE, Biserica a fost nevoită să plătească milioane de dolari despăgubire victimelor pentru a evita urmăririle judiciare.

Cardinalul Bernard Law, acuzat că a protejat preoţii pedofili, a fost constrâns să demisioneze de la Arhiepiscopia Bostonului în 2002. În 2004, o anchetă penală a stabilit la 4.400 numărul preoţilor pedofili din Statele Unite între 1950 şi 2002 şi la 11.000 cel al copiilor abuzaţi.

În CANADA, Biserica Catolică, alte biserici precum şi Guvernul canadian au fost nevoţi să plătească un miliard de dolari canadieni (706 milioane de euro) despăgubiri în 2002.

În AUSTRALIA, agresiunile sexuale s-au produs în anii '70 şi la începutul anilor '80, în special împotriva elevilor din pensionul catolic St. Stanislas din Bathurst (la vest de Sydney).

În IRLANDA, oficialii din Arhiepiscopia Dublinului au acoperit abuzurile sexuale comise de preoţi asupra a sute de copii timp de mai multe decenii. În total ar fi fost 14.500 de victime. Patru episcopi şi-au propus demisia.

În MEXIC, fondatorul Legionarilor lui Christos, părintele Marcial Marciel, a fost nevoit să renunţe la toate funcţiile deţinute în 2006, pentru fapte de pedofilie.

În AUSTRIA, arhiepiscopul Vienei, cardinalul Hans Hermann Groër, a demisionat în 1995, apoi arhiepiscopul de Poznan (POLONIA), monsenoirul Juliusz Paetz, a făcut acelaşi lucru în 2002, după ce au fost acuzaţi de hărţuire sexuală.

Trei preoţi ai unei mănăstiri din nordul Austriei au fost revocaţi pentru acte de pedofilie comise asupra elevilor în anii '80. Potrivit cotidianului Der Standard, abuzuri sexuale au avut loc în corul Micilor cântăreţi din Viena.

În GERMANIA, Biserica Catolică face obiectul unei serii de acuzaţii de abuzuri în şcoli şi internate în anii '70 şi '80, ceea ce a provocat nemulţumirea Guvernului. Vineri, Parchetul din Paderborn (vest) a anunţat lansarea unei proceduri de anchetă împotriva unui fost director al internatului catolic pentru băieţi, Collegium Aloysianum, din Werl (vest). Clericul, în vârstă de 81 de ani, este suspectat de abuzuri sexuale împotriva unui fost elev în 1980.

Abuzuri sexuale împotriva copiilor au fost denunţate în 19 dintre cele 27 de dioceze catolice germane. Printre dezvăluirile recente figurează abuzuri împotriva membrilor corului din Ratisbonne, condus din 1964 până în 1994 de fratele Papei, monseniorul Georg Ratzinger.

Scandalul s-a extins şi asupra Bisericii Protestante, care a anunţat că cinci membri ai personalului unui internat din Gaienhofen, în apropiere de lacul Constance, au fost concediaţi pentru cazuri de abuzuri sexuale comise în anii '60.

În OLANDA, 350 de plângeri ale unor persoane care afirmă că au suferit abuzuri sexuale comise de membrii clerului în anii '50, '60 şi '70 au fost strânse de la începutul lui martie 2010.

În ITALIA, un fost elev a povestit că a fost supus unor abuzuri sexuale repetate de către călugării unei mănăstiri din apropiere de Bolzano, în provincia autonomă germanofonă Trentino-Alto Adige (nord-est), potrivit unui cotidian local apărut vineri.

Alte ţări sunt vizate de scandaluri similare, în special SPANIA şi FRANŢA, unde conferinţa episcopală a denunţat acest fenomen, care implică anumiţi preoţi, în noiembrie 2000, şi ţările africane, în special SENEGAL.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici