Prinţesa Victoria a Suediei nu va fi cercetată pentru corupţie

Prinţesa moştenitoare a Suediei, Victoria, nu va fi anchetată pentru luna de miere luxoasă oferită de un om de afaceri suedez, a anunţat vineri procurorul, care a primit numeroase plângeri de corupţie.

934 afișări
Imaginea articolului Prinţesa Victoria a Suediei nu va fi cercetată pentru corupţie

Prinţesa Victoria a Suediei nu va fi cercetată pentru corupţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Motivul ţine de faptul că membrii familiei regale nu intră în niciuna dintre categoriile de persoane care pot fi vizate de o anchetă de corupţie, a explicat Gunnar Stetler în cadrul unei conferinţe de presă.

"Prinţesa Victoria nu face parte dintre persoanele care pot fi urmărite pentru corupţie. Ea a moştenit funcţia şi nu aparţine deci categoriei de persoane definite de termenii legii privind corupţia", a precizat el.

Cele opt plângeri de corupţie depuse în total le reproşează prinţesei Victoria şi soţului acesteia, prinţul Daniel, că mare parte din luna lor de miere a fost sponsorizată de un bogat om de afaceri şi prieten apropiat al regelui, Bertil Hult.

În timpul călătoriei lor de şase săptămâni în Polinezia franceză şi în Colorado, cuplul căsătorit la 19 iunie la Stockholm, a folosit un avion privat, iahtul şi luxoasa casă americană a lui Bertil Hult.

Potrivit deciziei procurorului, cadourile sunt estimate la peste un milion de coroane (105.000 euros).

Procurorul a subliniat că legea are "consecinţe stranii" şi a cerut Parlamentului suedez să schimbe legea.

"Dacă propun un cadou excesiv premierului, pot fi cercetat, dar dacă propun un cadou excesiv familiei regale, nu por fi pedepsit pentru că familia regală nu aparţine listei de persoane" care pot fi urmărite.

Victoria, în vârstă de 33 de ani, este prima în ordinea succesiunii tatălui său, regele Carl XVI Gustaf, actualul şef al statului suedez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici