Prinţul consort Philip al Marii Britanii, internat pentru o intervenţie chirurgicală la un şold

Prinţul Philip al Marii Britanii, soţul reginei Elizabeth a II-a, a fost internat într-un spital din Londra pentru o intervenţie chirurgicală planificată la un şold, a anunţat biroul de presă de la palatul Buckingham, citat de AFP.

732 afișări
Imaginea articolului Prinţul consort Philip al Marii Britanii, internat pentru o intervenţie chirurgicală la un şold

Prinţul consort Philip al Marii Britanii, internat pentru o intervenţie chirurgicală la un şold

"Alteţa sa regală ducele de Edinburgh a fost internat la Spitalul King Edward VII din Londra în această după amiază, pentru o intervenţie chirurgicală planificată la un şold, care va avea loc mâine", se arată în comunicatul transmis marţi.

Prinţul Philip, în vârstă de 96 de ani, s-a retras din viaţa publică anul trecut, dar, de atunci, a mai apărut la câteva evenimente oficiale alături de regina Elizabeth a II-a.

Prinţul a lipsit, însă, de la slujba de Paşti, săptămâna trecută, pentru că avea dureri la un şold.

Prinţul Philip a fost spitalizat de mai multe ori în ultimii ani, pentru diverse probleme de sănătate.

Mult timp cunoscut pentru energia lui inepuizabilă, Philip i-a stat alături soţiei sale, fără greşeală, în cei 66 de ani de domnie ai acesteia, iar regina spune că prinţul este "stânca ei".

Constanţa sa în rolul de fidel adjunct i-a atras simpatia supuşilor britanici, în ciuda caracterului său aspru şi a unor gafe devenite celebre.

"Ai reuşit să scapi fără să fii mâncat?", a fost una dintre replicile sale pentru un student britanic ce a mers într-o expediţie de unul singur în Papua Noua Guinee, în 1998.

Prinţul Philippos al Greciei şi Danemarcei s-a născut în Corfu, pe 10 iunie 1921, fiind unicul fiu dintre cei cinci copii ai prinţului Andrei al Greciei - fratele mai mic al împăratului Constantin - şi ai prinţesei Alice de Battenberg.

La vârsta de 18 luni, el şi familia sa au fost evacuaţi cu o navă a Marinei regale britanice din Grecia frământată de conflicte.

Familia s-a stabilit la Paris, iar prinţul Philip a fost trimis la un internat în Marea Britanie când avea 7 ani. Şi-a continuat studiile în sudul Germaniei şi apoi în Scoţia.

A devenit cadet al Marinei britanice în 1939 şi şi-a făcut serviciul militar pe nave în Oceanul Indian şi Mediterana.

A fost introdus formal prinţesei Elizabeth în iulie 1939, când tatăl acesteia, regele George al VI-lea, şi familia sa făceau un tur al Royal Naval College din Dartmouth.

În iulie 1947, a fost anunţată logodna lor. Prinţul Philip şi prinţesa Elizabeth s-au căsătorit la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947.

Prinţ al Greciei şi al Danemarcei, Philip a renunţat la aceste titluri la scurt timp după căsătorie şi a adoptat numele de familie al bunicilor materni, devenind cunoscut ca locotenentul Philip Mountbatten. După căsătorie a primit titlurile de duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich. Regina Elizabeth a II-a l-a numit prinţ al Marii Britanii în 1957, iar, în 2011, tot ea i-a acordat titlul de Înalt Amiral al Marinei regale britanice, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări.

Pe 20 noiembrie 2017, prinţul Philip a sărbătorit 70 de ani de căsătorie cu regina Elizabeth, aceasta fiind primul monarh britanic care a celebrat o nuntă de platină.

Prinţul Philip şi regina Elizabeth au împreună patru copii: prinţul Charles de Wales, prinţesa regală Anne, ducele Andrew de York şi contele Edward de Wessex.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici