Procesul lui Ratko Mladici în faţa Tribunalului Penal Internaţional. Acuzarea: Mladici a luat în mâinile sale epurarea etnică a Bosniei - LIVE VIDEO

Procesul fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, în vârstă de 70 de ani, acuzat în special de masacrul de la Srebreniţa din iulie 1995, a început miercuri la Haga, în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie. Şedinţa prezidată de judecătorul olandez Alphons Orie, în cursul căreia acuzarea urmează să pronunţe declaraţia liminară, a început în jurul orei 9.00 (10.00, ora României).

329 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Ratko Mladici în faţa Tribunalului Penal Internaţional. Acuzarea: Mladici a luat în mâinile sale epurarea etnică a Bosniei - LIVE VIDEO

Procesul lui Ratko Mladici în faţa Tribunalului Penal Internaţional. Acuzarea: Mladici a luat în mâinile sale epurarea etnică a Bosniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aşezat în spatele avocatului său, la dreapta de judecători, acuzatul în vârstă de 70 de ani era îmbrăcat cu un costum gri şi cămaşă de culoare deschisă. El a aplaudat pentru scurt timp intrarea judecătorilor în sala de audieri.

Declaraţia liminară a acuzării este prevăzută să dureze şase ore în total, miercuri şi joi. Procesul va continua apoi la 29 mai, cu audierea primului martor citat de acuzare, potrivit căreia procesul ar putea dura trei ani.

Acuzarea: Ratko Mladici "a luat în mâinile sale epurarea etnică a Bosniei"

El a luat în mâinile sale epurarea etnică a Bosniei", a declarat Dermot Groome, reprezentantul Biroului procurorului, la deschiderea procesului lui Ratko Mladici, în vârstă de 70 de ani, la Haga. "El a participat deplin la o acţiune criminală care era în curs", a adăugat acesta.

"Acuzarea va prezenta dovezi care vor demonstra fără îndoială mâna generalului Mladici în fiecare dintre aceste crime", a dat asigurări Dermot Groome.

Ratko Mladici, arestat la 26 mai 2011 în Serbia, după ce a fost căutat timp de 16 ani de justiţia internaţională, este acuzat de crime comise de trupele sale în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), care s-a soldat cu 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate.

El pledează nevinovat la cele 11 capete de acuzare de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război şi trebuie să răspundă în special pentru masacrul de la Srebreniţa, în care 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbe din Bosnia. Acesta este cel mai grav masacru din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Mladici este judecat şi pentru rolul său în timpul asedierii oraşului Sarajevo, în timpul căruia 10.000 de civili au fost ucişi, şi pentru luarea de ostatici vizând 200 de militari şi observatori ai ONU, în 1995.

Fostul general, care a suferit trei atacuri cerebrale în 1996, 2008 şi în februarie 2011, este parţial paralizat. Mladici s-a plâns în repetate rânduri, în timpul audierilor preliminare, de probleme de sănătate. Deşi avocatul său consideră că se simte mai bine, el susţine că totuşi Mladici "nu este recuperat complet".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici