Programul nuclear a costat Iranul 170 de miliarde de dolari, spun surse israeliene

Programul nuclear iranian a costat Teheranul 170 de miliarde de dolari (127 de miliarde de euro), majoritatea acestor costuri fiind generate de sancţiuni, au anunţat marţi surse de securitate israeliene.

148 afișări
Imaginea articolului Programul nuclear a costat Iranul 170 de miliarde de dolari, spun surse israeliene

Programul nuclear a costat Iranul 170 de miliarde de dolari, spun surse israeliene (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Potrivit acestor surse, 40 de miliarde de dolari au fost "investiţi în ultimii 20 de ani în instalarea şi funcţionarea unor infrastructuri nucleare".

Iranul a "pierdut 130 de miliarde de dolari din cauza unor sancţiuni puse în aplicare din 2012" pentru a descuraja Iranul să-şi continue activităţile nucleare, au adăugat sursele citate.

Dintre cele 130 de miliarde de dolari de pierderi, 105 miliarde sunt legate de embargoul privind vânzările de petrol iranian şi 25 de miliarde de sancţiunile financiare privind sistemul bancar, comerţul şi industria şi pierderile în materie de dezvoltare şi investiţii, au detaliat aceleaşi surse.

Israelul se opune vehement unui acord între Iran şi grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia) privind o limitare a activităţilor nucleare în schimbul unei relaxări a sancţiunilor.

Duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că Israelul va face tot posibilul pentru a convinge comunitatea internaţională să împiedice un "acord prost" înainte de realuarea negocierilor cu Teheranul, la 20 noiembrie.

Israelul, considerat singura putere atomică din regiune, şi Occidentul acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul dezminte revendicându-şi dreptul la energie nucleară.

Israelul a ameninţat de nenumărate ori că va desfăşura un atac preventiv împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici