Proiectul trenului spaniol de mare viteză, ţinta unor viitoare atentate comise de ETA

Proiectul trenului de mare viteză (TAV) spaniol, care va asigura în 2013 legătura între Bilbao, Vitoria şi Saint-Sebastien (nord), este una dintre ţintele grupării separatiste ETA, pentru viitoare atentate, scrie luni cotidianul ABC, citat de AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Proiectul trenului spaniol de mare viteză, ţinta unor viitoare atentate comise de ETA

Proiectul trenului spaniol de mare viteză, ţinta unor viitoare atentate comise de ETA

Organizaţia separatistă bască armată a decis să "exercite presiuni" cu privire la acest proiect, potrivit ABC, care citează documente confiscate în timpul arestării, la 26 iulie, la Rodez (sud-vestul Franţei), a presupusului lider al aparatului logistic al ETA, Juan Cruz Maiza Artola.

"Este vorba de lucrări importante comandate de Madrid, cu aprobarea regionaliştilor din PNV (Partid naţionalist basc, la putere în Ţara Bascilor), care se opun direct proiectului separatist Euskal-Herria (Ţara Bascilor)", scrie ETA în aceste documente.

Atentate vizând aceste lucrări ar permite grupării ETA, "izolată social mai mult ca niciodată", să obţină sprijinul anumitor sectoare ecologiste care se opun acestor lucrări, potrivit cotidianului.

TAV-ul basc, numit şi "Y basc", va asigura în 30 de minute legătura dintre Vitoria şi Bilbao, pe de o parte, şi Saint-Sebastien şi Irun (frontiera franco-spaniolă), pe de altă parte. Guvernul regional basc a anunţat recent o întârziere de trei ani a lucrărilor, care vor fi încheiate în 2013, în loc de 2010.

TAV a făcut obiectul unei campanii de opoziţie a partidului separatist Batasuna, ramura politică interzisă a ETA. Majoritatea liderilor acestei grupări au fost plasaţi în detenţie provizorie, a dat asigurări ABC.

Potrivit unor documente descoperite asupra acestor lideri în momentul arestării, Batasuna îşi mobiliza bazele cu sloganul :"Să oprim TAV-ul".

Actele de sabotaj vizând căi ferate din Ţara Bascilor, atribuite radicalilor basci, au sporit în ultimele luni. Mai mulţi experţi antiterorişti nu elimină ipoteza unei "repetiţii generale", care să fie ulterior aplicată TAV-ului, scrie cotidianul.

Gruparea separatistă ETA, care şi-a reluat atacurile în iunie, după un armistiţiu de 14 luni, este considerată responsabilă pentru moartea a 819 persoane, în 39 de atentate comise pentru obţinerea independenţei Ţării Bascilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici