Proiectul unei rachete ce poate atinge orice ţintă din lume într-o oră, aprobat de Obama

Strategii militari americani, nemulţumiţi că nu au reuşit să-l ucidă pe Osama ben Laden înainte de atacurile din 11 septembrie, au obţinut sprijinul preşedintelui SUA, pentru o nouă generaţie de arme ultrarapide ce pot lovi, într-o oră, orice ţintă din lume, relatează Sunday Times în ediţia online.

1330 afișări
Imaginea articolului Proiectul unei rachete ce poate atinge orice ţintă din lume într-o oră, aprobat de Obama

Proiectul unei rachete ce poate atinge orice ţintă din lume într-o oră, aprobat de Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Interesul lui Barack Obama pentru Prompt Global Strike (PGS), un program de arme non-nucleare, a alarmat China şi Rusia şi a complicat negocierile privind reducerea armelor nucleare.

Oficiali de la Casa Albă au confirmat săptămâna trecută că preşedintele, care a obţinut Premiul Nobel pentru Pace anul trecut, analizează dezvoltarea unei noi clase de rachete hipersonice ghidate, care îşi pot atinge ţinta cu o viteză de aproximativ 5.800 de kilometri pe oră.

Aceasta este de aproximativ şapte ori mai rapidă decât o rachetă de croazieră de tip Tomahawk, care a ajuns prea târziu pentru a-l ucide pe ben Laden la o tabără de anternament a reţelei al-Qaida, din Afganistan, în 1998.

"Capacitatea de a ataca o serie largă de ţinte intercontinentale, în mod prompt şi fără apel la arme nucleare, reprezintă o (opţiune) de o importanţă centrală în securitatea Statelor Unite", a declarat Daniel Goure, un expert în apărare din cadrul Institutului Lexington din Virginia.

Casa Albă a solicitat o finanţare în valoare de 250 de milioane de dolari din partea Congresului, din bugetul de anul vitor, pentru cercetări în domeniul tehnologiilor hipersonice. Noua armă poate fi lansată din aer, de pe sol sau din apă cu o rachetă cu rază lungă de acţiune, la o altitudine suborbitală, de peste 106 kilometri.

Racheta lansează un avion hipersonic fără pilot, care primeşte date prin satelit în timp ce se îndreaptă către ţintă cu o viteză de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, generând atât de multă căldură, încât trebuie protejat cu materiale speciale pentru a evita topirea.

Pentagonul poate opta ca focosul să se împartă în zeci de fragmente letale, în ultimele secunde ale zborului, sau să lovească pur şi simplu ţinta, bazându-se pe energia kinetică devastatoare, pentru a distruge orice întâlneşte în calea ei.

Ca armă de precizie, efectele ei vor fi diferite de cele produse de focoasele nucleare, care provoacă distrugere în masă, atunci când sunt transportate de rachete balistice intercontinentale ce pot atinge o viteză de croazieră de 21.500 de kilometri pe oră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici