Protest al elevilor din Italia împotriva tăierilor bugetare

Intrările în zeci de instituţii şcolare de la Roma sunt baricadate întrucât elevii, înarmaţi cu pensule, manifestează împotriva tăierilor bugetare şi stării deplorabile a unor clădiri, ei înşişi dând un strat de vopsea sălilor de clasă decrepite.

88 afișări
Imaginea articolului Protest al elevilor din Italia împotriva tăierilor bugetare

Protest al elevilor din Italia împotriva tăierilor bugetare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Liceul Tasso, după ce au pus deoparte sacii de dormit şi resturile cinei luate cu o zi înainte, unii elevi încep să îndepărteze desenele graffiti de pe pereţii toaletelor.

"Nu mai putem suporta această situaţie", explică Alessandro Spaggiari, în vârstă de 18 ani, în timp ce prietenii săi prepară ipsos proaspăt pentru a acoperi pereţii.

"Deoarece nu avem fonduri pentru a întreţine sălile de clasă şi a menţine şcoala în conformitate cu normele de securitate, am decis să ne ocupăm de acest lucru noi înşine", afirmă el.

Nivelul ridicat al şomajului în rândul tinerilor, de peste 30 la sută şi de trei ori mai mare decât media naţională, i-a determinat pe liceeni şi studenţi să manifesteze. Uneori, manifestaţiile au fost marcate de ciocniri violente cu forţele de ordine.

Peste 70 de instituţii şcolare au fost ocupate de către elevi în toată regiunea Romei pentru a protesta faţă de tăierile bugetare în domeniul educaţiei, în timp ce Italia este blocată în recesiune. Alte zeci de şcoli sunt ocupate în restul ţării.

"Această generaţie a fost atât de mult maltratată de clasa politică încât are tendinţa să vadă numai aspectele negative ale politicii guvernamentale în domeniul educaţiei", explică pentru AFP Mario Morcellini, specializat în probleme de educaţie la Universitatea Sapienza, din Roma.

"Nimeni în ţară nu mai are încredere în politicieni, în special tinerii", adaugă el.

În sălile de clasă ocupate în întreg oraşul, elevii au format centre de coordonare cu scopul organizării unei noi manifestaţii în acest weekend, insistând asupra faptului că vor ca aceasta să se desfăşoare paşnic.

Părinţii elevilor care încearcă să intre în licee trebuie să se oprească la uşă, cu excepţia cazului în care aduc provizii.

"Ne asigurăm ca toată lumea să primească trei mese pe zi", subliniază Alessandro Spaggiari, chiar dacă mulţi pleacă pe la amiază pentru a mânca o farfurie de paste făcute acasă.

Elevii de la Tasso s-au răspândit în oraş, cum ar fi în Piazza del Popolo, unde experţi îi informează asupra drepturilor lor constituţionale de la megafoane.

"O întreagă generaţie este în pericol. Clasa politică se pare că nu înţelege importanţa educaţiei publice. Ei trebuie să investească în viitorul nostru. Acum!", se revoltă Cecilia, în vârstă de 17 ani.

Un proiect de lege controversat în curs de examinare în Parlament, care va permite instituţiilor şcolare să apeleze la fonduri private mai degrabă decât la fonduri publice, care le va da o flexibilitate mai mare asupra programelor şi va reduce puterea unor profesori, alimentează furia lor.

În opinia lui Giovanni, în vârstă de 17 ani, proiectul va determina privatizarea agresivă a sistemului educativ, va transforma profesorii în manageri şi va avea în cele din urmă o consecinţă negativă asupra educaţiei. "Nu numai protestăm, ci propunem răspunsuri", se apără el.

Expertul Mario Morcellini apreciază la rândul său că elevii abordează greşit problema.

"Avem nevoie de investiţii din exterior în această perioadă de austeritate. Dar, şansele unei privatizări sunt slabe în realitate, fiindcă societăţile italiene sunt cu disperare ignorante faţă de beneficiile care ar rezulta din investiţia în şcoli", deplânge el. "Fără schimbare în atitudinile culturale, mă îndoiesc că se poate găsi cineva care doreşte să investească sub orice formă", concluzionează el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici