Protest la Paris față de pericolele legii privind moartea asistată
„Nu sunt eu o povară? Așa m-am simțit când am auzit despre această lege”. Ca și alte persoane bolnave și cu handicap, Orvedie, care suferă de o boală degenerativă, a participat sâmbătă, 24 mai, la mitingul de lângă Adunarea Națională pentru a denunța „pericolele” și nemulțumirea sa față de legea privind sfârșitul vieții.
În aceeași zi în care deputații și-au încheiat examinarea a două proiecte de lege, unul care creează un „drept de asistență la moarte”, celălalt privind îngrijirile paliative, asupra cărora vor avea loc două voturi oficiale marți, 27 mai, aproape 300 de persoane direct interesate au dorit să își exprime dezacordul față de o decizie pe care o consideră disprețuitoare față de situația lor.
Este cazul lui Edwige Moutou, 44 de ani, care suferă de boala Parkinson
„Această lege se simte ca un pistol încărcat pe noptiera mea, astfel încât să-mi pot pune capăt vieții în ziua în care îmi voi spune că sunt o povară prea mare pentru cei dragi sau că societatea îmi va spune că costă prea mult”.
Scopul mitingului, organizat de Magali Jeanteur, un medic căsătorit cu Cyrille Jeanteur, care suferă de „sindromul locked-in”, a fost de a alerta deputații și de a le „examina conștiința” înainte de votul final asupra legii.
„Ar putea afecta milioane de oameni, inclusiv pe cei cu boli psihologice sau cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă, diabetul sau scleroza multiplă”, a declarat medicul. La începutul acestei săptămâni, ea a postat un videoclip pe rețeaua de socializare Linkedin la cererea soțului ei, care a fost foartedistribuit și i-a adus zeci de mesaje de susținere.
„Viețile noastre sunt dificile, sunt zile în care putem fi tentați să renunțăm. Și în acea zi, dacă ajutorul la moarte este mai ușor decât ajutoarele la viață care ne sunt oferite, ne temem că mulți vor fi tentați să își pună capăt zilelor”, a declarat ea, considerând legea „foarte violentă pentru persoanele cu handicap”, se arată în mesajul postat pe rețeaua sa socială.