Protest masiv al angajaţilor spitalelor din Madrid: Zeci de mii de persoane au invadat capitala Spaniei

Zeci de mii de medici, infirmiere şi membri ai personalului din spitale, o adevărată "maree albă", au invadat duminică străzile Madridului, denunţând privatizări şi tăieri bugetare cu sloganuri ca "Sănătate publică" sau "Sănătatea este un drept, vom lupta".

458 afișări
Imaginea articolului Protest masiv al angajaţilor spitalelor din Madrid: Zeci de mii de persoane au invadat capitala Spaniei

Protest masiv al angajaţilor spitalelor din Madrid: Zeci de mii de persoane au invadat capitala Spaniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În fruntea manifestanţiei, la care participau salariaţi din toate spitalele capitalei spaniole, era purtat un mesaj exprimând furia protestatrilor, "Sănătatea publică nu se vinde, ea se apără".

Aproximativ 20 de spitale din Madrid şi din regiunea capitalei sunt ocupate, de mai multe săptămâni, de către personal, care denunţă decizia Guvernului regional de a privatiza şase dintre aceste instituţii, în cadrul tăierilor bugetare pentru 2013.

Această măsură a aprins fitilul nemulţumirii, în timp ce sectorul sănătăţii plăteşte deja un preţ dur pentru politica de austeritate aplicată de către Guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy, angajat într-o luptă dură cu deficitul public.

"Suntem aici din două motive, şi anume deoarece tăierile bugetare aduc un prejudiciu serviciilor medicale oferite cetăţenilor şi pentru că se înrăuteţesc condiţiile de muncă", rezumă Jaime Rodriguez, un medic în vârstă de 33 de ani, specialist în geriatrie la Spitalul Leganes, la periferia Madridului.

În opinia medicilor şi infirmierelor, politica de economisire este deja resimţită în spitalele madrilene, declară Jaime Rodriguez, care citează exemplul "unui pacient în vârstă de 90 de ani care a fost nevoit să petreacă cinci zile la Urgenţe, pentru că nu exista niciun pat liber" în cadrul unui serviciu.

"Tăierile sunt vizibile în aprovizionarea farmaciilor. Anumiţi bolnavi trebuie să ceară pentru a obţine tratamentul", a declarat Daniel Domingo, în vârstă de 34 de ani, medic gastroenterolog la Spitalul Parla, la periferie, care a venit şi el să manifesteze îmbrăcat în alb.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici