Proteste în Atena la un an de la cel mai grav accident feroviar din Grecia

Mii de oameni au mărşăluit miercuri prin centrul Atenei, marcând împlinirea unui an de la cel mai grav accident feroviar din ţară.

126 afișări
Imaginea articolului Proteste în Atena la un an de la cel mai grav accident feroviar din Grecia

Greva de 24 de ore a feroviarilor greci a oprit serviciile pe calea ferată din întreaga ţară şi a perturbat transportul urban din Atena. Totodată navele au fost blocate în porturile din apropierea capitalei Greciei, relatează Reuters.

În urmă cu un an, un tren de pasageri de pe ruta Atena - Salonic s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă. Accidentul, în urma căruia au murit 57 de persoane, a stârnit proteste în masă faţă de ceea ce mulţi au considerat a fi rezultatul a zeci de ani de neglijare a sectorului feroviar.

Bisericile din întreaga ţară au bătut clopotele de 57 de ori miercuri, în memoria celor morţi în accidentul feroviar, mulţi dintre ei studenţi care se întorceau acasă după un weekend prelungit.

Greva a fost organizată de cel mai mare sindicat din sectorul public din Grecia, ADEDY, care reprezintă aproximativ jumătate de milion de lucrători. Dar şi alţi protestatari s-au alăturat marşului, inclusiv studenţi, care au scris numele celor morţi în faţa Parlamentului de la Atena.

Au avut loc şi unele ciocniri între poliţie şi protestatari la Atena şi la un protest similar la Salonic.

La câteva ore după accidentul din februarie 2023, un şef de gară a fost arestat. De atunci, zeci de persoane au fost inculpate în legătură cu acest caz. Guvernul grec susţine că un proces va începe probabil în iunie.

Mulţi supravieţuitori şi rude ale victimelor spun însă că politicienii ar trebui să îşi asume, de asemenea, responsabilitatea pentru deficienţele sistemului de siguranţă de pe căile ferate.

"57 de suflete vor dreptate", scria pe o pancartă la locul accidentului din regiunea Tempi, în centrul Greciei, unde familiile victimelor şi supravieţuitorii au participat la o slujbă de comemorare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
marş,
protest,
feroviari

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici