Protestele violente din Egipt, soldate cu cel puţin 92 de morţi, continuă. Mai multe sedii de instituţii au fost incendiate - VIDEO

Sediul central din Cairo al Partidului Naţional Democratic egiptean şi sediul Autorităţii fiscale egiptene au fost incendiate de protestatari sâmbătă seară, iar flăcările riscă să se extindă şi la clădirea Muzeului Egiptean, relatează BBC News Online.

85 afișări
Imaginea articolului Protestele violente din Egipt, soldate cu cel puţin 92 de morţi, continuă. Mai multe sedii de instituţii au fost incendiate - VIDEO

Protestele violente din Egipt, soldate cu cel puţin 92 de morţi, continuă. Mai multe sedii de instituţii au fost incendiate - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chiar dacă viitorul său pare sumbru, Mubarak, aflat la putere de 29 de ani, face eforturi pentru a se menţine la putere, anunţând reforme sociale şi formarea rapidă a unui nou guvern, după ce a cerut sprijinul armatei pentru a menţine ordinea după patru zile de manifestaţii soldate cu aproape 50 de victime.

Comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea, preşedintele american, Barack Obama, cerându-i lui Mubarak "să ia măsuri concrete pentru a-şi îndeplini promisiunile" şi "să se abţină de la folosirea violenţei împotriva manifestanţilor paşnici".

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri ai opoziţiei de la Cairo, a afirmat sâmbătă că mesajul transmis de Statele Unite în privinţa Egiptului este "extrem de dezamăgitor pentru egipteni":

"Pentru egipteni este extrem de dezamăgitor mesajul provenit din Statele Unite, care au declarat că vor să coopereze cu poporul egiptean şi cu guvernul; trebuie să facă o alegere", a spus el, într-o declaraţie acordată canalului de televiziune France 24.

"Chiar dacă am un mare respect pentru (preşedintele american, Barack) Obama, ideea de a încredinţa sarcina aplicării unor reforme economice şi politice unui om care are un sistem autoritar şi care se află la putere de 30 de ani este un paradox", a adăugat el.

Cel puţin 38 de persoane au murit, vineri, în Egipt, în urma protestelor şi a confruntărilor violente dintre manifestanţi şi forţele de ordine, au declarat surse oficiale din Ministerul egiptean al Sănătăţii, relatează AFP, precizând că numărul total al victimelor înregistrate de la începutul protestelor a ajuns la 48.

Alte 1.900 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de vineri, 500 dintre acestea fiind poliţişti.

Numărul total al răniţilor, înregistrat începând de marţi, se ridică la 2.500, dintre care 1.000 sunt poliţişti, conform unor surse medicale şi de securitate.

Un bilanţ anterior al confruntărilor de vineri indica 20 de victime, dintre care cinci la Cairo, 13 la Suez şi două la Mansoura. Poliţia a folosit gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a-i dispersa pe manifestanţi în cursul zilei de vineri.


Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, "trebuie să plece", a declarat, sâmbătă, Mohamed ElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai opoziţiei egiptene şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP.

"Voi coborî în stradă astăzi (sâmbătă - n.red.), alături de colegii mei, pentru a contribui la aducerea unei schimbări (...) şi pentru a-i spune preşedintelui Mubarak că trebuie să plece", a declarat ElBaradei, pentru France 24.

"Preşedintele Mubarak nu a înţeles mesajul poporului egiptean. Discursul său este complet dezamăgitor. Protestele vor continua cu şi mai multă intensitate, până la căderea regimului", a adăugat el.

"Atunci când un regim se comportă atât de josnic şi pune tunurile cu apă pe cineva care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace, înseamnă că este începutul sfârşitului pentru acest regim şi că este momentul să plece", a spus ElBaradei.

Sâmbătă dimineaţă, serviciile de telefonie mobilă, întrerupte complet vineri, au redevenit parţial operaţionale, însă accesul la Internet rămâne în continuare blocat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici