Mii de manifestanţi în centrul capitalei egiptene, înconjuraţi de tancurile armatei. ElBaradei: Mubarak trebuie să plece - FOTO, VIDEO

Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă dimineaţă în centrul capitalei egiptene, după mai multe zile de proteste de stradă şi confruntări cu forţele de ordine. Tancurile armatei au înconjurat piaţa, relateaza CNN.

92 afișări
Imaginea articolului Mii de manifestanţi în centrul capitalei egiptene, înconjuraţi de tancurile armatei. ElBaradei: Mubarak trebuie să plece - FOTO, VIDEO

Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în centrul capitalei egiptene, înconjuraţi de tancurile armatei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sediul Siguranţei de stat din oraşul egiptean Rafah, situat la graniţa cu Fâşia Gaza, a fost atacat sâmbătă de demonstranţi, iar confruntările s-au soldat cu moartea a trei poliţişti, au relatat martori oculari, citaţi de AFP.

Manifestanţii beduini din regiune au aruncat grenade asupra clădirii, care este pe punctul de a se prăbuşi, au precizat martorii citaţi, adăugând că poliţiştii au deschis focul cu muniţie de luptă.

Punctul de trecere a graniţei de la Rafah, aflat în apropiere, se află sub protecţia grănicerilor egipteni, conform martorilor.

Armata egipteană a cerut "marelui popor al Egiptului" să respecte restricţiile de circulaţie şi să nu participe la adunări în locuri publice, relatează AFP, citând un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială MENA.

"Către marele popor al Egiptului: ţinând cont de faptul că unele elemente aflate în afara legii comit acte de vandalism asupra proprietăţilor publice şi private şi îi terorizează pe cetăţeni, forţele armate cer tuturor să nu se adune pe străzi şi în principalele pieţe", precizează comunicatul oficial.

"Forţele armate cer tuturor să înceapă să respecte restricţiile de circulaţie începând de la ora 18.00 şi până la ora 7.00, până la noi ordine", precizează textul, reamintind că încălcarea restricţiilor atrage sancţiuni legale.

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, "trebuie să plece", a declarat, sâmbătă, Mohamed ElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai opoziţiei egiptene şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP.

"Voi coborî în stradă astăzi (sâmbătă - n.red.), alături de colegii mei, pentru a contribui la aducerea unei schimbări (...) şi pentru a-i spune preşedintelui Mubarak că trebuie să plece", a declarat ElBaradei, pentru France 24.

"Preşedintele Mubarak nu a înţeles mesajul poporului egiptean. Discursul său este complet dezamăgitor. Protestele vor continua cu şi mai multă intensitate, până la căderea regimului", a adăugat el.

"Atunci când un regim se comportă atât de josnic şi pune tunurile cu apă pe cineva care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace, înseamnă că este începutul sfârşitului pentru acest regim şi că este momentul să plece", a spus ElBaradei.

Sute de mii de persoane demonstrează, începând de marţi, în Egipt, cerând înlăturarea de la putere a lui Mubarak, care conduce Egiptul de aproape 30 de ani.

Deşi atmosfera este tensionată, unii dintre demonstranţii aflaţi în piaţă s-au fotografiat alături de tancuri sau strângând mâna militarilor.

Piaţa Tahrir, aflată în apropierea mai multor clădiri guvernamentale din centrul oraşului Cairo, a fost unul dintre principalele puncte de adunare a protestatarilor în ultimele zile.

În apropiere, poliţia a folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor care încercau să forţeze accesul către sediul Ministerului de Interne.

Şi în oraşul egiptean Ismailiya au izbucnit sâmbătă confruntări violente, unde forţele de ordine au intervenit împotriva câtorva mii de manifestanţi care cer plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, au relatat martori oculari, citaţi de AFP.

Demonstraţiile împotriva preşedintelui Hosni Mubarak s-au soldat, începând de marţi, cu cel puţin 27 de morţi şi sute de răniţi.

Sâmbătă dimineaţă, serviciile de telefonie mobilă, întrerupte complet vineri, au redevenit parţial operaţionale, însă accesul la Internet rămâne în continuare blocat.

Atât Internetul, cât şi telefonia mobilă au jucat un rol-cheie în organizarea manifestaţiilor împotriva regimului din Egipt, iniţiate de grupuri de tineri inspirate de "revoluţia iasomiei" din Tunisia, care a dus la înlăturarea regimului condus de preşedintele Zine El Abidine Ben Ali.

Mubarak a promis, vineri seară, dizolvarea Guvernului şi numirea unui nou Cabinet, precum şi iniţierea unor reforme sociale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici