Provincia Kosovo va fi independentă în "100 de zile", susţine un negociator de la Priştina

Kosovo va fi independentă în "100 de zile", a afirmat joi, la Berlin, Veton Surroi, un reprezentant al delegaţiei de la Priştina la negocierile privind statutul provinciei sârbe, relatează AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Provincia Kosovo va fi independentă în "100 de zile", susţine un negociator de la Priştina

Provincia Kosovo va fi independentă în "100 de zile", susţine un negociator de la Priştina

"Kosovo va fi independentă în 100 de zile", chiar "în absenţa unui consens" între negociatori, a afirmat Surroi, liderul partidului ORA, în timpul unei intervenţii la un simpozion organizat de serviciile de informaţii germane (BND) pe tema statelor aflate în criză.

Reprezentanţii comunităţii internaţionale, UE, Statele Unite şi Rusia, negociază în prezent cu delegaţiile de la Belgrad şi Priştina, statutul acestei provincii sârbe cu majoritate albaneză.

Serbia nu este pregătită să acorde provinciei Kosovo, gestionată de ONU din 1999, decât o autonomie extinsă, dar nu independenţa. Liderii majorităţii albaneze au ameninţat cu proclamarea unilaterală a independenţei la încheierea negocierilor, la 10 decembrie.

"Suntem obosiţi de negocieri", a afirmat Surroi. "Până la Crăciun Parlamentul nostru ar trebui să decidă data independenţei", a adăugat el.

"Problema nu este de a şti dacă i se va acorda independenţă, ci de a şti dacă independenţa se va face în mod ordonat, ceea ce este foarte improbabil", a adăugat el, excluzând aparent un acord internaţional.

Luni, când va avea loc următoarea rundă de negocieri, troica va transmite celor două delegaţii o propunere vizând încurajarea continuării dialogului între cele două părţi, chiar după o declaraţie de independenţă, potrivit lui Surroi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici