Putin îi propune lui Chavez o cooperare nucleară

Premierul rus, Vladimir Putin, i-a propus joi preşedintelui venezuelean Hugo Chavez să coopereze în domeniul "utilizării energiei atomice" şi a pledat în favoarea unei lumi "multipolare".

14 afișări
Imaginea articolului Putin îi propune lui Chavez o cooperare nucleară

Putin îi propune lui Chavez o cooperare nucleară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem dispuşi să examinăm posibilitatea unei cooperări în domeniul uitlizării energiei atomice", a declarat Putin, fără a face alte precizări, la debutul întâlnirii care are loc la reşedinţa sa din Novo-Ogarevo, la periferia Moscovei.

El a mai subliniat că Moscova şi Caracas au "posibilităţi noi de cooperare în domeniul energiei, înaltei tehnologii, construcţiilor de maşini şi petrochimiei".

"Sunt mulţumit să sublinez că (gigantul rus) Gazprom va inaugura la sfârşitul lui octombrie prima operaţiune de forare în golful din Venezuela", a declarat el. Cooperarea energetică dintre cele două ţări "are perspective bune şi pe pieţele unor ţări terţe", a mai spus el.

Putin a promis "că toate acordurile de cooperare între forţele navale" ale celor două ţări vor fi puse în aplicare.

Vizita liderului venezuelean intervine într-un moment în care o flotă de nave de război ruse se pregăteşte să efectueze în largul Venezuelei manevre navale fără precedent de la Războiul Rece.

Fostul preşedinte rus, care l-a primit pe Chavez în Rusia în mai multe rânduri în cursul ultimilor ani, a apreciat că America latină devine "o verigă importantă în crearea unei lumi multipolare". "Vom acorda o atenţie sporită acestor vectori", a promis el.

"Astăzi, mai mult ca niciodată tot ce ai spus despre lumea multipolară devine realitate. Nu pierdem timpul", a răspuns Chavez.

El i-a mulţumit "prietenului" său Putin pentru că l-a invitat în Rusia "înainte de începerea iernii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici