Putin înregistrează o creştere în intenţiile de vot înaintea alegerilor prezidenţiale

Premierul rus, Vladimir Putin, care se confruntă cu o contestare fără precedent de la sosirea la putere în 2000, înregistrează o creştere în intenţiile de vot şi ar obţine 48 la sută din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale din martie, potrivit unui sondaj publicat vineri.

134 afișări
Imaginea articolului Putin înregistrează o creştere în intenţiile de vot înaintea alegerilor prezidenţiale

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Într-un sondaj de opinie anterior, realizat la jumătatea lui decembrie, şeful Guvernului era creditat cu 42 la sută din intenţiile de vot.

Potrivit sondajului realizat de institutul Vtsiom la 7 şi 8 ianuarie, pe un eşantion reprezentativ de 1.600 de persoane, Putin i-ar devansa pe liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov (10 la sută), şi pe cel ultranaţionalist Vladimir Jirinovski (9 procente), dacă scrutinul ar avea loc duminica viitoare.

Vladimir Putin, care a efectuat deja două mandate la Kremlin în perioada 2000-2008, ar urma însă să participe la cel de-al doilea tur de scrutin, o premieră de la sosirea sa la putere. El a fost ales preşedinte din primul tur în 2000, cu 52,94 la sută din voturi, şi în 2004 cu 71,2 la sută.

La rândul său, miliardarul Mihail Prohorov ar obţine 3 la sută din voturi, un rezultat în creştere în raport cu sondajul de la jumătatea lui decembrie (1 la sută), care a fost realizat în perioada manifestaţiilor de amploare organizate de opoziţia din Rusia pentru a contesta rezultatele alegerilor legislative de la 4 decembrie, câştigate de partidul lui Putin cu aproape 50 la sută din voturi.

La 10 decembrie, la mitingul opoziţiei au participat zeci de mii de persoane, o mobilizare excepţională pentru Rusia. La 24 decembrie, între 70.000 şi 100.000 de persoane au manifestat la Moscova pentru a cere anularea legislativelor şi o "Rusie fără Putin".

O nouă manifestaţie de amploare a opoziţiei este prevăzută la 4 februarie în capitala rusă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici